Menu
Heddakomiteens ærespris gikk i år til Cecilia Ölveczky. Hun fikk prisen av Heddakomiteens leder Nora Evensen under utdeling søndag. Foto: Javad Parsa / NTB

Heddakomiteens ærespris til dramaturg Cecilia Ölveczky

Heddakomiteens ærespris gikk i år til dramaturg Cecilia Ölveczky, som får honnør for at hun gjennom flere tiår har jobbet for å heve norsk scenekunst.

Av NTB | 16.06.2024 18:53:10

Kultur og underholdning: – Som dramaturg har hun invitert til ærlig og tillitsfull dialog ved å representere det hun selv kaller en «motsatt vilje». Hun er genuint opptatt av teaterets iboende kraft og har med sin stillferdige tilstedeværelse og sitt innstendige arbeid med tekst, regi og dramaturgi gjennom et langt og produktivt yrkesliv preget norsk teater langt utover den enkelte produksjon, skriver juryen om æresprisvinneren, Cecilia Ölveczky (81).

Opp gjennom årene har Ölveczky samarbeidet tett og langvarig med mange ledende dramatikere og regissører i Europa. Juryen vektlegger også at dette har bidratt til å forme den norske scenekunsten.

– Hva i alle dager var dette? Hvordan kunne noe så meningsløst og latterlig være så grunnleggende bra og nyskapende? I denne forestillingen holder både spill, musikk, sang, regi, kostyme og kulisser et meget høyt nivå, skriver juryen for årets Heddaprisen om årets vinner av kategorien beste musikkteaterforestilling.

Det var Julian Crouch og Phelim McDermotts «Shockheaded Peter» som vant denne prisen.

Prisen for beste danseforestilling gikk til stykket «KNØ» av Ingeleiv Berstad.

– I et enestående felles koreografert ritual åpner, lukker, bretter, lener og løfter de både hverandre og store, tunge lerreter. Dette er en forstilling som peker framover og åpner opp for tanker om menneskenes styrke ved dedikert samarbeid og oppmerksomhet mot de andre, mener juryen.

Ragnhild Tysse fikk prisen for beste skuespiller/medspiller for rollen i stykket «I vårt sted» under utdelingen

– Barn er ikke bare fremtidens billettkjøpere. De er et publikum som fortjener scenekunst av høy kvalitet – i dag, skriver juryen.

– I en omsluttende scenografi, med et topptrent ensemble, presenterer årets vinner en gjennomført forestilling, utdypes det.

I kategorien beste forestilling for ungdom tok stykket «Å leve videre» av Nina Wester førsteplassen.

I år er første gang Heddaprisen har omfattet egne kategorier for utøvere innen dans og musikkteater.

Den beste barneforestillingen «Kristiania Magiske Tivolitheater» av Atle Knudsen og Kjetil Indregard, har juryen bedømt.

(©NTB)

Flere nyheter: