Menu
Røyk og ild et angrep mot Gazastripen. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

Hamas fordømmer israelske angrep på Gazastripen og i Libanon

Den palestinske islamistgruppen Hamas fordømmer angrepene fra Israels hær på områder sør i Libanon og på Gazastripen natt til fredag.

Av NTB | 07.04.2023 06:23:59

Krig og konflikter: – Vi fordømmer på det sterkeste de åpenbart sionistiske angrepene mot Libanon i nærheten av byen Tyre ved daggry i dag, heter det i en uttalelse fredag morgen.

Angrepene hadde som mål å treffe områder som tilhører Hamas, sa den israelske hæren.

– Den israelske hær vil ikke tillate terrororganisasjonen Hamas å angripe fra Libanon, og vi holder staten Libanon ansvarlig for hver rakett som skytes fra deres territorium, heter det i en uttalelse.

Det er foreløpig ikke meldt om noen drepte i angrepene på Gazastripen eller i Libanon natt til fredag.

Ifølge libanesiske medier har det vært eksplosjoner i byen Tyre, sør i Libanon.

– Minst to angrep traff i nærheten av en palestinsk flyktningleir, sier Abu Ahmad, som bor i leiren, til nyhetsbyrået AFP.

Flere vitner meldte at de hørte eksplosjoner i Gaza kort tid etter at kampfly var observert i området.

– Vi holder sionistiske okkupantene fullstendig ansvarlig for den alvorlige eskaleringen, de sjokkerende angrepene mot Gazastripen og konsekvensene dette vil få for regionen, heter det i en uttalelse fra Hamas.

Stormingen av moskeen skjedde idet palestinere var samlet i bygningen til bønn i forbindelse med fastemåneden ramadan. Samtidig forbereder israelere seg på å feire jødisk påske denne uken.

At påsken i år feires samtidig med ramadan, har ført til bekymring for at situasjonen i Jerusalem kan bli enda mer tilspisset.

FN-forhandlerne, som jobber for å gjenopprette internasjonal fred og sikkerhet i området, oppfordrer alle parter til å stanse angrepene.

– Det er viktig alle nå gjør det de kan for å roe ned situasjonen, sier USAs viseambassadør til FN, Robert Wood.

Dagen før ble det avfyrt 34 raketter fra Libanon mot Israel. Det var det største angrepet mot Israel siden 2006. Statsminister Benjamin Netanyahu sa tidligere natt til fredag at Israels fiender vil komme til å måtte betale dyrt for angrepet.

Som svar på rakettangrepene fra Libanon skjøt Israel mot fire mål på Gazastripen litt tidligere natt til fredag. Angrepene var rettet mot områder hvor islamistgruppen Hamas holder til, ifølge Israels hær.

Spenningen mellom israelere og palestinere har økt etter at israelsk politi to ganger denne uka har stormet al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Både Libanon og Israel har sagt at de ikke ønsker krig, ifølge FNs fredsbevarende styrker i Libanon.

Flere nyheter: