Erling Braut Haaland feirer etter å ha fullført sitt hattrick i kampen mot Kosovo på Ullevaal. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Haaland-hattrick da landslaget tok sin første seier i år: – Som bestilt

Erling Braut Haaland var brennhet etter en lang sesong og scoret alle målene da Norge slo Kosovo 3-0. Det var landslagets første seier i år.

Av NTB | 05.06.2024 23:13:09

Sport: Haaland stoppet som vanlig ikke i pressesonen etter kampen, men landslagskameratene hadde mye godt å si om ham.

– Et unikum, sa Kristian Thorstvedt.

– Det er en ære å spille med ham. Det var kult å få gi ham assist for første gang, sa Aron Dønnum.

– Jeg bestilte hattrick av ham før kampen. Det var noen flotte kontringer i dag, og så holdt vi nullen, sa Alexander Sørloth, som selv ikke kunne spille på grunn av skade.

I det 15. minutt gjenvant Norge ballen gunstig. Martin Ødegaard fikk ballen til Haaland, som slo en fin utsidepasning til David Møller Wolfe. Så løp han inn i feltet og møtte venstrebackens perfekte innlegg med et utakbart hodestøt.

Det var Haalands 28. landslagsmål, og det første siden bortekampen mot Kypros i oktober i fjor. Han hadde vært målløs i fire landskamper siden da.

I det 70. minutt kom Haalands neste mål, på en flott utført kontring med to innbyttere som servitører. Dønnum spilte fram Antonio Nusa, som førte ballen i høyt tempo og slapp den i perfekt øyeblikk til Haaland, som hadde skrudd på turboen. Avslutningen levnet ikke keeper en sjanse.

– Han dro seg forbi og var sterk som vanlig. Han spilte til meg, og så hørte jeg navnet mitt og så en stor skygge til venstre for meg. Jeg spilte tilbake, og så satte han den, selvfølgelig, sa Dønnum.

Kosovo protesterte og hevdet at Haaland rev i trøya til Fidan Aliti da han tok ned oppspillet, men ble ikke hørt av dommeren.

Stjernespissen kunne feire sitt tredje hattrick på landslaget. Tidligere har han gjort det mot Romania og Gibraltar.

– Det var okay gjennomført, men heller ikke mer. Vi var ikke så gode offensivt i dag som vi var i de to foregående privatkampene, selv om resultatet i dag ble mye bedre. Det har litt med at effektiviteten på topp var litt annerledes i dag enn i de kampene, sa landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2.

Tross det tidlige ledermålet vasset ikke Norge i muligheter i den første omgangen, som var heller sjansefattig. Haaland hadde en kjempesjanse til å gjøre 2-0, mens hans hodestøt på frispark fra Ødegaard i det 35. minutt ble glimrende reddet av Visar Bekaj.

Kristoffer Ajer satte også Kosovos keeper på prøve med et hodestøt på hjørnespark fra Ødegaard i det 28. minutt, og fem minutter før pause hadde lagkaptein Ødegaard et skudd som strøk stolpen.

Kosovo skapte lite framover, men kom til en mulighet på overtid i omgangen da innbytter Albion Rrahmani fikk nikke fra god posisjon, men styrte ballen utenfor.

– Det har variert litt. Vi ønsker fortsatt å styre kampen og komme til flere sjanser, men vi må også vite når vi skal gå for gjenvinning og når vi skal senke oss og være kompakte, sa Solbakken-assistent Kent Bergersen til TV 2.

Det ble gjort tre bytter i pausen.

– Vi ønsker å rullere og la flere få sjansen, sa Bergersen om at Antonio Nusa, Morten Thorsby og Marcus Holmgren Pedersen kom inn. I den omgangen spilte Norge 4-3-3.

Nusa kom til en sjanse nesten umiddelbart etter fint forarbeid av Haaland, men skuddet ble blokkert. Thorsby fikk også en sjanse i omgangens åpningsminutter, etter innlegg fra Nusa, men han fikk ikke fart på hodestøtet.

– Det er alltid gøy når man føler at det funker og man får uttelling, sa han.

Solbakken sendte også to debutanter på banen i Jostein Gundersen og Andreas Schjelderup. Sistnevnte kom inn da Haaland ble tatt av banen og hyllet av publikum i kampens siste ordinære minutt.

Norge vant klart over nummer 102 på Fifa-rankingen, men får tøffere motstand lørdag. Da er det bortekamp mot EM-klare Danmark, som er 81 plasser foran Kosovo og 26 foran Norge på rankingen.

I det 75. minutt fullførte Haaland sitt hattrick og rundet 30 landslagsmål – tre bak rekorden til Jørgen Juve. Han tok ned et langt oppspill og spilte fram Dønnum, som serverte en veggpasning Haaland kunne trille i tomt mål.

Solbakken gjorde en justering i formasjonen fra start. Lenge har Ødegaard stupt opp i press på topp sammen med Haaland, men så sluppet seg ned og presset i en femmer på midten. Nå nøyde Norge seg med en firer på midtbanen, og formasjonen ble 4-4-1-1.

For tredje gang i år tok Norge ledelsen 1-0 på Ullevaal, men i mars endte det med 1-2 mot Tsjekkia og 1-1 mot Slovakia etter sene baklengsmål. Det var derfor ingen betryggende ledelse.

Kosovo yppet seg hyppigere framover i den andre omgangen og satte i perioder Norge under press, men uten å komme til virkelig store sjanser. Norge justerte igjen og spilte 4-5-1, og så kom målene som punkterte kampen. Aron Dønnum gjorde et veldig godt innhopp og var involvert i begge målene og flere sjanser.