Menu
En eldre kvinne fikk hjelp til å evakuere fra grensebyen Vovtsjansk i Kharkiv-regionen forrige helg. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Guvernøren i Kharkiv: Nesten 10.000 er evakuert

Nesten 10.000 mennesker er nå evakuert i Kharkiv-regionen i Ukraina, hvor russiske styrker er på offensiven, ifølge lokale myndigheter.

Av NTB | 18.05.2024 10:19:27

Politikk: Russlands offensiv begynte for en drøy uke siden. Siden da er til sammen 9907 mennesker evakuert, opplyser guvernør Oleh Synegubov.

De har flyktet fra Russlands invasjonsstyrker, som skal ha rykket fram mellom 5 og 10 kilometer i Kharkiv før de ble stoppet. Synegubov sier to forsøk på å trenge gjennom forsvarslinjene ble stanset av ukrainske styrker natt til lørdag.

– I området ved byen Vovtsjansk forsterker ukrainske styrker forsvarslinjene, sier guvernøren.

Russiske myndigheter hevder imidlertid lørdag at de har erobret en ny landsby i Kharkiv.

– Enheter fra den nordlige styrkegruppen frigjorde landsbyen Starytsja i Kharkiv-regionen og fortsatte framrykkingen dypt inn i fiendens forsvarslinjer, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet i Moskva.

Samtidig hevder Russlands president Vladimir Putin at hans styrker er i ferd med å etablere en buffersone i Kharkiv, angivelig for å hindre ukrainske angrep mot mål i Sør-Russland.

Myndighetene i den russiske regionen Kursk hevdet lørdag at én person er drept og en annen såret i et ukrainsk droneangrep.

I øyeblikket skal situasjonen være under kontroll. Torsdag sa Synegubov at russiske styrker var i ferd med å ødelegge byen Vovtsjansk, som ligger nær grensa mot Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener Russlands framrykking i Kharkiv kan være starten på en ny, større russisk offensiv.