Menu
Kongolesisk politi i sammenstøt med innbyggere som demonstrerte i Goma øst i Kongo 18. januar mot at sørsudanske soldater skulle komme til landet for å kjempe mot M23-opprørere. Tirsdag ble åtte sivile drept i sammenstøt med FN-soldater, ifølge provinsguvernøren. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB

Guvernør: FN-soldater drepte åtte sivile øst i Kongo

Fredsbevarende soldater fra FN drepte åtte sivile i sammenstøt som brøt ut under et angrep på en FN-kolonne øst i Kongo, ifølge guvernøren i Nord-Kivu.

Av NTB | 08.02.2023 20:35:31

Politikk: Skepsisen til FN har økt i området siden opprørsgruppa M23 i fjor startet en voldsom offensiv. Framrykningen øst i Kongo har drevet 400.000 mennesker på flukt i en fra før urolig del av landet.

Talløse sivile, blant dem kvinner og barn, er drept av opprørerne, ifølge FN. Samtidig er mange av internflyktningene frustrert både over FNs Monusco-styrke og en regional militærstyrke som ble opprettet i fjor.

De bebreider dem for ikke å ha beskyttet dem mot M23-militsens herjinger. Raseriet har kommet til uttrykk i flere protester i og rundt provinshovedstaden Goma de siste månedene, der mange av internflyktningene holder til. Noen av demonstrasjonene har krevd liv.

FN-styrken har selv opplyst at tre personer ble drept i sammenstøt med de fredsbevarende soldatene, og at kongolesiske soldater forsøkte å beskytte kolonnen.

En felles gransking i regi av FN og kongolesiske myndigheter skal kaste lys over omstendighetene rundt dødsfallene, heter det videre fra Monusco.

I en uttalelse onsdag sier Kongba at kongolesiske flyktninger stoppet kolonnen for å spørre om lasten, og at de gikk løs på den da FN-soldatene nektet å svare dem.

Hendelsen fant sted i Kanyaruchinya, der titusenvis av internt fordrevne flyktninger bor like nord for Goma.

– Monusco-soldatene med ansvar for sikkerheten avfyrte varselsskudd, noe som dessverre førte til at åtte av våre medborgere blant de fordrevne døde, og 28 ble såret, sier en talsmann for guvernøren.

Kongo anklager Rwanda for å støtte M23-opprørerne som herjer i det østlige Kongo, noe en gruppe FN-eksperter rett før jul slo fast er tilfelle. Rwanda avviser anklagene.

Øst-Kongo regnes som ett av de farligste områdene i verden. Om lag 130 ulike væpnede grupper er aktive i området, ifølge amerikanske anslag. Bruk av tortur og seksuell vold er utbredt.

Monusco-styrken består av rundt 18.200 personer og har vært utplassert i Øst-Kongo siden den tok over for den forrige FN-styrken i 2010.

I mandatet inngår støtte til den kongolesiske regjeringens forsøk på å stabilisere regionen.

Tirsdag ble en FN-kolonne som var på vei tilbake til Goma med forsyninger, angrepet, ifølge Monusco. Da kolonnen kjørte gjennom en leir som huser fordrevne familier i utkanten av Goma, skal demonstranter ha kastet store steiner mot kolonnen. De satte fyr på fire av lastebilene og stjal noen av forsyningene, ifølge Monusco.

Men ifølge Nord-Kivus militære guvernør, Constand Ndima Kongba, ble åtte personer drept og 28 såret da FN-soldatene avfyrte «varselskudd».

Til nyhetsbyrået Reuters sier Monuscos talsperson Khadi Lo at styrken holder fast ved sin versjon av hendelsesforløpet. Hun besvarte ikke spørsmål om påstandene om at de fredsbevarende soldatene avfyrte varselskudd.

Flere nyheter: