Menu
FNs generalsekretær António Guterres advarer sterkt om situasjonen på Gazastripen og følgene krigen mellom Hamas og Israel kan få. Foto: Joshua A. Bickel / AP / NTB

Guterres med nye, skarpe Gaza-advarsler

Situasjonen på Gazastripen kan bli en «katastrofe med irreversible konsekvenser for både palestinerne og for fred og sikkerhet i regionen», sier FNs leder.

Av NTB | 06.12.2023 18:49:38

Krig og konflikter: FNs generalsekretær António Guterres har orientert FNs sikkerhetsråd i et brev. Han viser til den sjeldent brukte artikkel 99 i FN-pakten, som gir generalsekretæren anledning til å gjøre sikkerhetsrådet oppmerksom på «enhver sak som etter hans mening kan true opprettholdelsen av internasjonal fred og sikkerhet».

– Vi står overfor en alvorlig risiko for en kollaps i det humanitære systemet. Situasjonen forverres rask og er i ferd med å bli en katastrofe med potensielt irreversible konsekvenser, både for palestinerne og for fred og sikkerhet i regionen, heter det i brevet til de 15 sikkerhetsrådslandene.

– Et slikt utfall må unngås for enhver pris, fortsetter Guterres.

Israels utenriksminister Eli Cohen reagerer kraftig på brevet fra Guterres og sier FN-sjefens posisjon er en trussel mot verdensfreden.

– At han vil bruke artikkel 99 og ber om våpenhvile i Gaza, innebærer støtte til terroristorganisasjonen Hamas, skriver Cohen på X/Twitter.

(©NTB)

Flere nyheter: