Erling Braut Haaland og Ilkay Gündogan sikret 3-0-seier over Everton. Foto: Jon Super / AP Photo / NTB.

Gündogan med måldobbel og assist i jubileet – Haaland med sesongens 52. mål

Ilkay Gündogan ble Manchester Citys store helt da han noterte seg for to mål og én assist i Manchester Citys 3-0-seier borte mot Everton i Premier League.

Av NTB | 14.05.2023 17:44:13

Sport: Erling Braut Haaland scoret også, hans 52. mål for sesongen. 36 av dem har kommet i Premier League.

City festet dermed et godt grep om ligagullet. De lyseblå fra Manchester topper tabellen med fire poeng ned til Arsenal, som etter søndagens hjemmetap for Brighton har bare to kamper igjen. Det betyr at City trenger bare en seier på sine tre gjenstående kamper for å bli mester.

– Fra første minutt tok vi kampen i våre hender. Det var en strålende prestasjon på slutten av en sesong, konstaterte Pep Guardiola overfor BBC.

Seieren var også Citys 500. i Premier League. Bare Manchester United (723), Arsenal (644), Chelsea (629), Liverpool (627) og Tottenham (519) har flere.

Det ble raskt tydelig at det var mye som sto på spill da nedrykksalarmen runget utover Goodison Park før avspark. Den bombealarm-lignende lyden spilte høyt og skjærende i om lag et minutt før spillerne fikk entre gressmatten.

Om alarmen ble spilt av for å vekke Everton-spillerne eller skremme gjestene var nok heller uklart for alle parter.

– Det var instinkt. Det hjalp meg mye at Erling kunne distrahere begge midtstopperne. Jeg så rommet som ble skapt og prøvde å løpe. Jeg ventet på Riyads ball. Alt etter var instinkt. Jeg så ikke noe annet alternativ, jeg prøvde bare å gå for mål, fortalte tyskeren til BBC etter kampen.

Haaland fulgte opp bare to minutter senere da han doblet ledelsen med en heading på et innlegg fra den tyske jubilanten. Målet var jærbuens 52. for City i ulike turneringer denne sesongen.

Fem minutter inn i 2. omgang gjorde Gündogan dagen komplett da han curlet et frispark i krysset og fastsatte resultatet til 3-0.

– Vi prøvde bare å spille vår fotball. Vi kunne ha gjort det bedre i noen situasjoner. Med det tredje målet klarte vi å drepe kampen så vi kunne fokusere på å beholde ballen. Vi visste at det ville bli tøft, men det tredje målet hjalp oss mye, sa Gündogan.

– Du så på fansens reaksjon på slutten av kampen. De sto fast ved oss og de har vært utrolige. Vi har all tro på at vi vil unngå nedrykk, og dette vil ikke slå oss tilbake, sa Everton-forsvarer James Tarkowski til Sky Sports.

Everton møter Wolves (B) 20. mai og Bournemouth (H) 28. mai i sine to siste seriekamper. Leeds har igjen West Ham (B) og Tottenham (H), mens Leicester skal i tillegg til Liverpool møte Newcastle (B) og West Ham (H).

I London tok også Brentford imot West Ham til et skikkelig byderby. Der var det vertene som kunne gå jublende fra oppgjøret etter å ha vunnet 2-0.

Ilkay Gündogan lot seg imidlertid ikke påvirke i sin 300. City-kamp da han på akrobatisk vis sendte gjestene i ledelsen etter en drøy halvtime.

Nedrykksspøkelset henger dermed fortsatt godt over Everton-spillerne som bare har ett poeng ned til Leeds på nedrykksplass. Leicester kan også dytte blåtrøyene ned i utrygg sone dersom de slår Liverpool på hjemmebane mandag kveld.