LIVESENTER
Menu
Melding om tidlig kantarell: At kantarellen kommer tidlig, betyr også at sesongen blir lang og vil fortsette utover på høsten. Det eneste som kan stoppe en lang sesong, er om regnet blir borte. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Gullrush: Kantarellsesongen starter tidlig i år

Kantarellene er allerede på plass flere steder i Sør-Norge. Sesongen kommer tidlig i år – som i fjor, varsler eksperter.

Av NTB | 20.07.2025 10:04:01

Økonomi og næringsliv: Kombinasjonen av varmt vær og innimellom godt med regn er oppskriften som tryller fram soppen. Stadig viser flere av oss interesse for det vi finner av mat i skogen, og spesielt sopp.

– Varmt vær i mai, nedbør i juni og juli: Da får du en tidlig og god soppsesong. I fjor hadde vi en god start i juli, og vi ser ut til å få det samme i år, sier soppekspert og mykolog Kolbjørn Mohn Jenssen, som forteller at kantarellen er på plass noen steder på Østlandet i hvert fall.

– Vi mykologer og sopplukkere er fornøyd, kommenterer han.

At kantarellen kommer tidlig, betyr også at sesongen blir lang og vil fortsette utover på høsten. Det eneste som kan stoppe en lang sesong, er om regnet blir borte.

– Den er dukket opp, det er kommet rødbrun steinsopp, og vi venter den for fullt om noen uker. God varme om våren gir mye utvikling av soppmycelet som ligger i bakken, og det er en god trigger, sier Jenssen.

Soppsakkyndig og forfatter Mette Alstad har også store forventninger til sesongen.

Hun venter på de første signalene om at bleklodden steinsopp er kommet. Den vokser under eik og edelløvtre på kysten. Dette vil være første tegn på at det blir mye steinsopp.

Alstad står bak boka «God soppjakt» som hun mener passer for nybegynnere og litt erfarne.

– Bleklodden steinsopp er den beste steinsoppen. Den er hard og fin i konsistensen og nøtteaktig i smaken. Stek den i smør. Den passer nesten uansett hva du bruker den til, anbefaler hun.

– Det er spesielt mange foreldre som blir bekymret hvis barn har tatt med fingrene på ukjente sopp. Det er altså ikke farlig. Det er heller ikke farlig om man plukker en matsopp ved siden av en giftsopp, sier hun.

Men både hun og soppeksperten Jenssen sier at man aldri må spise en sopp man ikke er sikker på. Altså: Du må alltid vite hva du spiser.

– Som nasjonal soppekspert for den norske giftinformasjonen får jeg meldinger om alle mulige mistanker om mulige soppforgiftninger, derfor har jeg også litt følelse av sesongen rundt om i landet, sier Jenssen. Han sier at hvis det er et godt soppår, kommer det også mye giftig sopp, som for eksempel spiss slørsopp.

– Spiss slørsopp ligner ikke på kantarell i det hele tatt, men noen har greid å plukke den sammen med traktkantarell og vanlig kantarell. De vokser på de samme stedene i skogen.

Er man tvil om soppen, kan man bruke den digitale soppkontrollen som drives av Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF). Når den er åpen, sitter det en ekte person som kontrollerer soppene man sender bilde av.

Frykter man at man har fått i seg giftig sopp, kan man kontakte Giftinformasjonen. Det var sju tilfeller med bekreftet alvorlig forgiftning etter å ha spist på giftslørsopp. Giftinformasjonen opplyser til NTB at de fikk 1.442 henvendelser om eller fra mennesker som har spist eller er bekymret for at de kan ha fått i seg giftig sopp i 2024. Det påpekes at statistikken gir ikke en fullstendig oversikt over alle soppforgiftninger i Norge.

Ekspertens forhåndsmelding er at alt ligger til rette for at vi får en like fin sesong i år som i fjor.

Det neste soppentusiaster venter på, er steinsopp.

Alstad ber om at vi ikke skal være så redde for sopp.

(©NTB)

Flere nyheter: