Menu
Jarl Magnus Riiber pekte opp på himmelen da han gikk inn til sitt femte VM-gull i kombinert. Foto: Terje Pedersen / NTB

Gull-Riiber hilste til sine avdøde besteforeldre: – Betydd mye

Jarl Magnus Riiber fortsatte seiersrekken i VM da han utklasset kombinertkonkurrentene i Planica. Han overvant en trøblete inngang til mesterskapet.

Av NTB | 25.02.2023 16:35:40

Medisin og helse: Etter hopprennet hadde Riiber og japanske Ryota Yamamoto en delt ledelse på 25 sekunder ned til tyske Julian Schmid. Langrennet ble en komfortabel affære for Riiber, som raskt kvittet seg med japaneren og gikk inn til et svært overlegent VM-gull.

Nordmannen løftet hendene i været, ropte «yes!» idet han gikk over målstreken og snudde seg mot tribunen i Planica mens han hyttet med høyreneven.

Overfor NRK fortalte Riiber at det var en hilsen til sine besteforeldre Harald Riiber (92) og Suzanne May Riiber (90), som begge gikk bort 6. februar.

– Jeg bruker dem som motivasjon ute i løypa når jeg blir sliten. Det å kunne gå inn på stadion med en haug av nordmenn her, gjør det verdt det, sa Riiber til rettighetshaveren og fortsatte:

– De (besteforeldrene) har betydd mye. Man blir rørt av å tenke tilbake på alle timene vi har hatt i både løypa og bakken. Han (Harald) var jo med i nesten alle øktene vi hadde. Vi var et bra team.

– Jeg er lettet. Jeg visste på mange måter da jeg dro til dette mesterskapet at jeg var i god form, men man skal jo levere også. Det er ikke bare å hoppe i bånn, man skal sette nedslag også, sa Riiber.

Julian Schmid endte 19,4 sekunder bak på sølvplass, mens østerrikske Franz-Josef Rehrl sikret bronsen.

Fra før sto 25-åringen med fire VM-gull på CV-en: To individuelle gull fra normalbakkerennet i Seefeld 2019 og Oberstdorf 2021, i tillegg til de to laggullene Norge vant i de samme mesterskapene.

Oslo-gutten har hatt en brokete oppladning til VM, hvor han har slitt med sykdom. Det er flere måneder siden 25-åringen har vært helt frisk.

Lenge slet han med en parasitt i magen. I Seefeld i slutten av januar konkurrerte han mens han var forkjølet.

Jørgen Graabak ble nest beste norske på 8.-plass, mens Jens Lurås Oftebro, som lenge hadde kjempet om å komme seg med i medaljekampen, gikk på en smell mot slutten og endte som nummer 16. Espen Andersen fulgte på plassen bak.

Seieren gjorde at Riiber gikk opp på siden av Bjarte Engen Vik som Norges mestvinnende kombinertløper i VM-historien. Begge har fem gull og tre bronse.

Tidligere på dagen hadde hoppjentene (lagkonkurranse) og Astrid Øyre Slind (skiathlon i langrenn) sikret to norske bronsemedaljer. Riiber fikset stigning i programmet med sin seier.

Riiber har et uttalt mål om å vinne alle de fire gullene det skal kjempes om i Planica. Søndag er det blandet lagkonkurranse i normalbakken, før det er duket for mennenes lagkonkurranse i storbakken 1. mars. Mesterskapet avsluttes med storbakkerennet 4. mars.

(©NTB)