Menu
Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte en strålende 5000 meter i friidretts-EM fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

Grøvdal tok sølv på 5000-meteren i friidretts-EM i Roma: – Skulle gjerne hatt gullet

Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte en strålende prestasjon da hun løp inn til sølv på 5000 meter under friidretts-EM i Roma. Nadia Battocletti tok gullet.

Av NTB | 07.06.2024 23:13:08

Sport: Det er 33-åringens tredje medalje i friidretts-EM i karrieren. I 2018 tok hun bronse på 3000 meter hinder i Berlin, mens det ble samme valør på 10.000-meteren i Amsterdam to år tidligere.

– Sølv er fantastisk i et EM, men jeg skal innrømme at jeg gjorde all jobben her. Jeg gjorde det på min måte, og så har hun (Battocletti) noe på slutten som ikke jeg hadde. Jeg følte meg bra, og det var min måte å gjøre det på. Jeg fulgte veldig med på storskjermen og så at folk falt av. Jeg innså at jeg ikke klarte å riste av meg alle. Jeg prøve å bite tenna sammen, men hun var sterkere enn meg i dag, sa Grøvdal til NRK etter løpet.

– Jeg skulle gjerne hatt gullet, men så lett er det ikke, la hun til.

33-åringen høstet mye ros fra NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

– Hun fikk maks ut av dette, Karoline. Det var en klok måte å løse det. Battocletti var ikke mulig å slå i dag. Hun var smart, og ikke minst god, sa Rodal.

– Jeg synes hun gjør et fantastisk løp. Hun er modig, sa trener Knut Jæger Hansen til NRK.

På fredagens 5000 meter tok Grøvdal kommando allerede etter et drøyt minutt. Ved passering én kilometer klokket 33-åringen inn på 3.01,76.

– Det er våkent og viktig av Karoline. Hun tar ansvar her, sa Rodal underveis i løpet.

Grøvdal fortsatte å kontrollere feltet på imponerende vis. Ut på den siste runden sto seierskampen mellom Grøvdal og Nadia Battocletti. Sistnevnte trakk det lengste strået i den avgjørende fasen.

I slutten av mai viste Grøvdal mestertakter da hun slettet Grete Waitz’ 45 år gamle rekord på 3000 meter. På Bislett knallet 33-åringen fra Ålesund til med 8.27,02.

– Hun har alle tiders sjanser til å bli mester her i kveld. Ikke minst er hun offensiv selv. Hun har hatt gode opplevelser på trening, og det er viktig når man skal inn i heksegryta her. Hun vet at de andre jentene har respekt for henne, sa Rodal.

Grøvdal var selv på offensiven før gulljakten.

– Jeg har veldig lyst til å kjenne at kroppen funker. Selvsagt har jeg lyst til å være med i kampen om gullet. Jeg vet at jeg har muligheten, og så er det vanskelig å vite med de andre. Det blir en kamp, sa Grøvdal til pressen torsdag.

Søndag løper Grøvdal halvmaraton i Roma.

– Jeg har fått sovet litt og slappet av, så jeg tror i hvert fall ikke at beina er problemet i dag. Jeg skal prøve å viske ut litt dårlig erfaring fra i dag tidlig. Jeg håper å få til et bra løp, sa hun til rettighetshaver NRK.

Også Kristine Eikrem Engeset sto på startstreken.

– Jeg begynner å kjenne litt på nervene nå. Det har vært en lang dag med mye venting. Det er deilig å føle litt på det, så det blir bra. Jeg håper at formen er like god som det har føltes ut på trening. Planen er å henge med så godt jeg kan. Jeg skal prøve å løpe litt smart

Verken Sæten eller Engeset var i nærheten av å kjempe om en av de fremste plasseringene på 5000-meteren.

Ikke siden Trine Hattestad (spyd) i 2000 har en norsk friidrettskvinne tatt EM-gull.

Før fredagens 5000 meter var NRKs friidrettsekspert Rodal klar på at mye lå til rette for en jubelkveld for Grøvdal i fraværet av den sterke trioen Konstanze Klosterhalfen (Tyskland), Sifan Hassan (Nederland), Yasemin Can (Tyrkia).

I tillegg til Grøvdal stilte ytterligere to norske kvinner til start på fredagens 5000 meter. Amalie Sæten, som tidligere fredag løp inn til 11.-plass på kvalifiseringen til finale på 1500 meter, ønsket å slå tilbake med et sterkere resultat på 5000-meteren.

(©NTB)

Flere nyheter: