Menu
Grensenhandelen har i årene etter pandemien ligget på et stabilt lavt nivå sammenlignet med 2019, året før pandemien. Bildet er fra handelsområdet på Svinesund. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Grensehandelen er stabilt lav, viser DNB-tall

Grensehandelen har stabilisert seg på et lavt nivå sammenlignet med årene før pandemien, viser kvartalstall fra DNB.

Av NTB | 18.10.2023 15:32:25

Fritid: Antall dagsturer til Sverige var i tredje kvartal i år 2 prosent færre enn i samme kvartal i fjor og 20 prosent under normalen i 2019, skriver DNB i en pressmelding.

Tall fra DNB viser at nordmenns grensehandel fortsetter å ligge på et signifikant lavere nivå enn før pandemien. Hittil i år har nordmenn på dagstur til Sverige handlet for 7 milliarder og utført 4,1 millioner turer over grensen. I tredje kvartal var tilsvarende tall 2,6 milliarder og 1,6 millioner dagsturer.

Det betyr at nordmenn i juli, august og september har foretatt 20 prosent færre turer over grensen enn i samme periode i 2019. De lave tallene samsvarer med fjorårets grensehandel.

DNBs direktør for datatransformasjon Ine Oftedahl sier at det blant annet henger sammen med endring av alkohol- og tobakkskvoter, høyere prisvekst på spesielt matvarer i Sverige enn i Norge og en krone som tidvis svekker seg mot den svenske.

Det er stort sett unge i alderen 18 til 29 år som har redusert antall turer over grensen med 29 prosent fra 2019. De som er 50 år og eldre har redusert antall turer med 15 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: