Menu
Viktor Hovland kan glede seg over at proffgolfens borgerkrig er avblåst. Foto: Doug Ferguson, AP / NTB

Golftourene slår seg sammen – enighet mellom PGA-touren, europatouren og LIV

Borgerkrigen i golfverden er over. PGA-touren, europatouren og den utskjelte LIV-touren er blitt enige om å danne et felles eierselskap.

Av NTB | 06.06.2023 16:19:16

Sport: – Etter to år med forstyrrelser og distraksjoner er dette en historisk dag for sporten vi kjenner og elsker, sier PGA-sjefen Jay Monahan i en uttalelse på tourens nettsted.

– Vi skaper en organisasjon som vil gavne spillerne, våre kommersielle og veldedige partnere og golfpublikum. Tilhengerne kan være sikre på at vi i tiden som kommer vil fremme konkurranser mellom sportens beste spillere og ivareta sportens framtid.

Partene har signert en avtale som slår sammen det saudiarabiske investeringsfondets (PIFs) golfinteresser (LIV-touren) med PGA-touren og DP World Tour (europatouren) i et felles eid selskap som skal gi de beste golfspillerne en arena å konkurrere på.

PIF skal ifølge pressemeldingen innledningsvis være eneste investor i det nye selskapet. Et navn på selskapet vil bli bestemt og offentliggjort senere. Nyheten kom svært overraskende, også på spillere. LIV-spillere reagerte med henrykkelse, mens flere PGA-spillere uttrykker irritasjon over at de ikke var informert.

– Hva i h … er det som skjer? Veldig nysgjerrig på hvor mange som visste at dette var på gang. Omtrent 5-7 stykker? Spillerdrevet organisasjon, hva?, tvitret amerikanske Michael Kim.

– Vi er stolte over å gå i partnerskap med PGA-touren for å videreføre PIFs enestående suksess i å finne verdi og fremme innovasjon. Vi skal forene, promotere og utvikle golfsporten verden over.

Al-Rumayyan blir styreleder i det nye selskapet, Monahan daglig leder. PGA-touren skal ha flertall i styret og dermed beslutningsrett over sportslige anliggender. PIF skal derimot ha førsterett til å skyte inn ny kapital og eksklusiv rett til å godkjenne nye investorer.

Det vil fortsatt bli turneringer på hver av de tre tourene, men nå uten konflikter mellom dem.

– Sammen vil vi bli sterkere enn noen gang, sier europatourens daglige leder Keith Pelley.

LIV-touren ble innført i fjor og har vært svært kontroversiell, men også svært lukrativ for deltakerne. Spillerne har vært garantert store summer, og det er ingen cut slik at alle får premiepenger i hver turnering.

PGA-touren og europatouren utelukket spillere som hoppet av til den saudifinansierte touren, og det var bakgrunnen for flere av søksmålene som nå ikke blir noe av.

LIV-tourens navn viser til romertall 54, ettersom turneringene spilles over tre runder (54 hull). Det er også et lagelement i de turneringene.

Viktor Hovland er blant dem som har stått imot lokkende tilbud fra LIV-touren. Nå slipper han og de andre stjernene å velge.

– Dette er en god dag for golfsporten og alle som er opptatt av den verden rundt, sier PIF-leder Yasir Al-Rumayyan i den felles uttalelsen.

Del av den inngåtte avtalen er at alle søksmål mellom parter i golfkonflikten avsluttes. De tre organisasjonene skal jobbe sammen for å finne en måte for spillere som etter inneværende sesong ønsker å vende tilbake til PGA-touren eller europatouren etter å ha blitt ekskludert da de forpliktet seg til LIV-touren.

(©NTB)