Khvicha Kvaratskhelia (til h.) og Georges Mikautadze scoret da Georgia sjokkerte fotballverden med 2-0-seier over Portugal og avansement til kvartfinale i EM. Foto: Alessandra Tarantino, AP / NTB

Georgia sjokkerte Ronaldo og Portugal-reservene – videre i EM med 2-0

Georgia, som endte bak Norge i EM-kvalifiseringen, er klar for åttedelsfinale etter å ha slått gruppevinner Portugal 2-0 på dramatisk vis.

Av NTB | 26.06.2024 23:03:06

Sport: Khvicha Kvaratskhelia ga Georgia en drømmestart med scoring etter halvannet minutt, og spissmakker Georges Mikautadze doblet ledelsen på et straffespark som ble dømt etter VAR-inngripen lenge etter at dommeren hadde vinket spillet videre.

«Kvaradona» vartet opp med smaksprøver på fotbalmagi på det som ble den største dag i Georgias fotballhistorie. Mikautadze scoret for tredje EM-kamp på rad og inntok toppen av måljegerlista.

Søndag spiller Georgia åttedelsfinale mot Spania i Köln. Da får laget sjanse til å revansjere 1-7 hjemme og 1-3 borte fra kvalifiseringen.

Georgias seier førte til jubel også i England. Den betyr nemlig at det engelske laget får Slovakia som motstander i åttedelsfinalen, i stedet for Nederland.

Antonio Silva var en av åtte portugisiske reserver som fikk spille fra start. Det ble et mareritt for den 20-årige Benfica-stopperen. Han forærte Georgia ledermålet med en fryktelig feilpasning og forårsaket straffesparket som ga 2-0.

Kvelden hans kunne knapt ha startet verre. Han spilte blindt inn i midten, der bare Mikautadze var. Spissen dro opp en kontring og spilte Kvaratskhelia i rett øyeblikk. Med en fortvilet Silva halsende bak seg tok «Kvaradona» ballen med seg og scoret sikkert.

En påskrudd Ronaldo hadde tenkt seg noe helt annet. Han sto for Portugals første store sjanse i det 17. minutt med et frispark fra 25 meter som både flakket og duppet før keeper Giorgi Mamardashvili greide å bokse til corner.

Samtidig hadde Luka Lochoshvili dratt Ronaldo i trøya til portugiseren gikk i bakken. Superstjernen raste mot dommeren som ikke ga ham straffe, i den grad at han fikk gult kort. Han fortsatte å kjefte etter at sveitsiske Sandro Schärer viste ham kortet.

Portugal dominerte stort det siste kvarteret før pause, men verken João Felix, Ronaldo eller João Palhinha fikk avslutningene sine mellom stengene. På overtid tvang Felix keeper til en god redning.

I den andre omgangen fikk Ronaldo en kjempesjanse etter ett minutt. På et hjørnespark fra Ruben Neves klarerte Lasha Dvali i lagkamerat Chakvetadze så ballen spratt rett til Ronaldo. Skuddet traff en liggende Dvali og gikk over.

På neste corner var ballen borti armen til Georgia-kaptein Guram Kashia, men armen var inntil kroppen, og dommer vinket videre.

Så smalt det i motsatt ende av banen. Først fikk Kvaratskhelia en kjempesjanse etter et langt framspill og innlegg fra kant, men han fikk ballen på høyrefoten og traff for dårlig.

Der fikk han se at Silva sparket Lochoshvili på beinet, og to minutter etter forseelsen ble det straffespark. Diogo Costa var etter skuddet fra Mikautadze, men kunne ikke forhindre 2-0.

Ronaldos humør ble enda dårligere da han litt senere ble holdt av Dvali uten reaksjon fra dommeren, og det var nok lurt av Roberto Martínez å bytte ham ut midt i 2. omgang. Laget møter Slovenia i åttedelsfinale mandag.

Portugal jaget en vei tilbake i kampen, men blottet seg bakover og slapp til kontringer. Chakvetadze skjøt over da han i det 72. minutt kom alene gjennom med sjanse til å punktere kampen.

I sluttminuttene handlet ikke spenningen om hvorvidt Georgia ville vinne, men om hvor stor seieren ville bli. Mamardashvili rakk å øke sin heltestatus med et par flotte redninger til.

Portugal byttet ut åtte mann etter at gruppeseieren ble sikret i forrige kamp, men Cristiano Ronaldo spilte fra start. Kvelden gikk ikke som 39-åringen ønsket. Han fikk gult kort for protester da han ble nektet straffespark i første omgang og levde farlig da han fortsatte å kjefte på dommeren.

I det 28. minutt tente det virkelig til etter et nytt hjørnespark. Pedro Neto stormet fram og la inn, og keeper greide ikke å bokse ordentlig unna. Ved lengste stolpe kom Francisco Conceicão til skudd, men via Giorgi Chakvetadze gikk ballen rett utenfor.

Så stormet Lochoshvili inn i feltet etter å ha stjålet ballen fra João Neves. Han gikk over ende i duellen med Antonio Silva, men dommeren vinket spillet videre og lot Portugal gå i angrep. Mamardashvili gjorde en kjemperedning på et skudd fra Diogo Dalot, men så ble dommeren kalt til VAR-monitoren.