Menu
Bilde tatt av den svenske kystvakten etter at lekkasjen fra den russiske gassrørledningen Nord Stream 2 ble oppdaget på havoverflaten i Østersjøen 28. september i fjor. Nå skriver tyske medier at spor i saken peker mot at personer med tilknytning til Ukraina sto bak sabotasjen. Foto: Swedish Coast Guard/ AP/NTB

Gasslekkasjen i Østersjøen: En sannsynlig eksplosjon

Norske forskere registrerte rystelser på bunnen av Østersjøen samme natt som lekkasjen i gassrørledningen oppsto. – En sannsynlig eksplosjon, mener forskerne.

Av NTB | 10.10.2023 19:44:29

Økonomi og næringsliv: – Vi har registrert at det har vært en liten rystelse i bakken der natt til 8. oktober, sier viseadministrerende direktør Arve Mjelva i forskningsinstituttet NORSAR til VG.

På sine nettsider skriver NORSAR at de har oppdaget en sannsynlig eksplosjon langs den finske kysten av Østersjøen klokken 1.20 (lokal tid i Finland) 8. oktober 2023.

– Hendelsen er estimert til å ha en styrke på 1,0, som er mindre enn Nord Stream-eksplosjonen i september 2022, skriver forskningsinstituttet videre.

Til VG sier Mjelva at de vil fortsette å undersøke dataene.

Finlands president Sauli Niinistö sa tirsdag at gasslekkasjen trolig kommer som følge av «ekstern aktivitet». Finsk politi sier skaden er så stor at det ikke kan stamme fra en ulykke.

– Størrelsesordenen er slik at det er snakk om en villet handling, sier leder for etterforskningen Timo Kilpeläinen.

(©NTB)

Flere nyheter: