Cody Gakpo ga Nederland 1-0 i åttedelsfinalen mot Romania. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Gakpo sendte Nederland til EM-kvartfinale – delt toppscorer etter mål mot Romania

Cody Gakpo var nok en gang sentral for Nederland med mål og assist i 3-0-seieren over Romania i åttedelsfinalen i fotball-EM tirsdag.

Av NTB | 02.07.2024 20:13:11

Sport: Nederland tok vare på favorittstempelet sitt og kjørte til tider over Romania. Kampens store spiller ble Gakpo, som lenge så ut til å bli eneste målscorer i oppgjøret med scoring etter 20 minutters spill.

Det gjør ham til toppscorer sammen med Georges Mikautadze (Georgia), Ivan Schranz (Slovakia) og Jamal Musiala (Tyskland). Bare sistnevnte er fortsatt med i EM i tillegg til Gakpo.

– Vi spilte en god kamp og viste en god respons på forrige kamp. Vi snakket mye om aggresjon, intensitet og å forsvare seg som et lag. Jeg tror det var et godt steg i dag. Jeg er veldig glad vi vant og for at jeg spilte en god kamp, sier Gakpo til arrangøren etter kampen.

25-åringen tronet et lite øyeblikk alene på toppscorerlisten, da han så ut til å sette inn 2-0 i det 62. minutt, men målet ble annullert for offside etter VAR-sjekk.

Istedenfor tok Liverpool-angriperen rollen som servitør da han danset seg langs dødlinjen og spilte inn til Donyell Malen, som la på til 2-0-ledelse til Nederland. Malen ble tomålsscorer med 3-0-scoring etter en kontring på overtid.

Nederland går videre til kvartfinale, som spilles lørdag klokken 21.00. Motstander i den kampen blir klart tirsdag kveld, når Tyrkia og Østerrike møtes i den siste åttedelsfinalen i EM.

Men etter 20 minutter scoret forhåndsfavorittene da Gakpo i kjent stil dro seg inn fra kanten og rappet til med sin gode skuddfot. Ballen føk inn i nærmeste hjørne, bak en forfjamset Florin Nita i Romania-målet.

Ti minutter senere var Nederland veldig nære på å doble ledelsen. Denzel Dumfries kom på et sugende løp inn i boksen og sendte ballen mot Memphis Depay på blank kasse, men Romania-stopper Radu Dragusin avverget med en sklitakling i siste liten.

Nesten alt handlet om Nederland i første omgang, som begynte å leke seg inn mot pause. Herlige forseringer av Memphis Depay og rabona-innlegg fra stortalentet Xavi Simons sto på menyen. Sistnevnte fikk også en kjempemulighet på tampen av omgangen, men fikk ikke stokket beina denne gangen.

På deres ellevte hjørnespark i kampen traff Virgil van Dijk stolpen med en ruvende heading. Nederlenderne jaktet scoring, men den lot vente på seg.

Mange trodde en dobling av ledelsen kom etter 62 minutter, da Gakpo nok en gang satte kula i mål, men etter VAR-sjekk ble det klart at Liverpool-profilen var ganske klart i offside.

Gakpo viste både fart, kløkt og balanse da han dro med seg ballen i boksen og slo inn til Malen etter 82 minutter. Malen kom stormende inn i feltet og kunne enkelt sette 2-0 etter servering på sølvfat fra Nederlands største profil så langt i EM.

Romania hadde lite å stille med i løpet av oppgjøret og sendte alle mann opp på corner på overtid. Det endte istedenfor med kontring for Nederland, der Malen nesten gjorde alt selv og fastsatte sluttresultatet til 3-0.

Til tross for favorittstempelet til Nederland var åpningen på kampen ganske jevn, uten de store sjansene.

Det tok nesten ti minutter før det ble særlig action etter hvilen, men da kom til gjengjeld en kjempemulighet for Nederland. Dumfries kom nok en gang rundt på kanten og slo inn, der først innbytter Malen og så Depay fikk avsluttet. Sistnevnte fikk avsluttet fra 6-7 meter midt i boksen, men Romania fikk blokkert og reddet unna.