Menu
Giro d'Italia-feltet krevde endringer i tirsdagens rute. Foto: Fabio Ferrari / LaPresse via AP / NTB

Fullt kaos da arrangøren av Giro d’Italia bøyde av for rytternes ultimatum – endrer omstridt etappe

Tirsdagens etappe av Giro d'Italia blir endret etter at rytterne ga arrangøren et ultimatum. Mye nedbør, kaldt vær og redsel for sikkerheten tvinger fram grep.

Av NTB | 21.05.2024 11:59:29

Sport: Det var knyttet uro til passeringen av fjellpasset Umbrail i tirsdagens 16. etappe. Værmeldinger inneholdende nedbør i form av regn og snø, samt lave temperaturer, fikk både ryttere og lag til sette ned foten i morgentimene.

Rytterforeningen CPA ba i en samlet uttalelse fra syklistene om at fjellpasset skulle bli fjernet fra dagens etappe. De gjorde det klart at syklistene ikke kom til å stille til start dersom ikke endringer ble gjort.

Det førte til svært hektisk møtevirksomhet. Da den planlagte starten skulle ha gått i Livigno forelå det fortsatt ingen endelig og offisiell avklaring. «Forhandlingene» mellom rytterne og arrangøren pågikk for fullt.

Samtidig lavet snøen ned i Livigno og gjorde forholdene særdeles ufyselige.

Til slutt kom avklaringen alle ventet på. Starten på etappen blir flyttet til etter Umbrail-passet. Det bekrefter Giro-sjef Mauro Vegni til Eurosport.

– Det vi har landet på er et kompromiss mellom det vi ønsker og det rytterne ønsker, sier han.

Det jobbes med å transportere rytterne til det nye startstedet.

«De vil ikke sykle slik som det ser ut nå. Dette understreker alvorlighetsgraden i situasjonen og nødvendigheten for øyeblikkelige grep», heter det i meldingen.

Arrangøren varslet allerede mandag kveld at det var lagt planer for å håndtere det kalde været. Blant annet ble det foreslått å opprette en parkeringssone på toppen av Umbrail-passet for å gi rytterne sjansen til å skifte av seg våte klær. Rittet ville da bli nøytralisert i tre minutter.

Den løsningen var åpenbart ikke holdbar for CPA.

«Det er 2024. Å stoppe og restarte et ritt under slike forhold er uakseptabelt. Som en sportsdirektør uttrykker det: «Det vil bli et drittshow», skrev foreningen i sin uttalelse.

Bildene av danske Mathias Skjelmose, som skjelvende måtte løftes av egen sykkel av hjelpemannskaper og bæres vekk, gikk viralt.

Tobias Foss (Ineos) og Vegard Stake Laengen (UAE) er de to gjenværende nordmennene i Giro d’Italia. Torstein Træen brøt rittet med skade.

Slovenske Tadej Pogacar leder rittet suverent. Han har nesten sju minutter til gode på sammenlagttoer Geraint Thomas.

CPA-leder Adam Hansen har på X delt uttalelsen som foreningen sendte til rittledelsen i Italia tirsdag morgen.

Værgudene har heller ikke tidligere denne sesongen vært nådige med sykkelstjernene. Under klassikeren Fleche Wallonne ble flere av feltets store profiler nedkjølte og måtte bryte som følge av snøvær og kulde.

(©NTB)