Menu
Russisk friidrett kommer ikke lenger til å være utestengt som følge av dopingstraffen fra 2015, men krigføringen i Ukraina gjør at et comebacket ikke skjer umiddelbart. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Friidretten opphever Russlands dopingstraff etter mangeårig utestengelse

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har besluttet at Russland ikke lenger skal være utelukket som følge av skandalen med doping i statlig regi.

Av NTB | 23.03.2023 18:44:04

Sport: Avgjørelsen ble tatt på et styremøte i WA. Russland ble utestengt fra friidretten i november 2015 etter at en rapport konkluderte med at landet hadde drevet med systematisk og statsstøttet doping.

Siden har kun enkelte russere fått delta i internasjonale friidrettskonkurranser under et nøytralt flagg.

Foreløpig vil ikke opphevelsen av dopingstraffen gi frislipp for russisk deltakelse. Landet er for tiden fortsatt utestengt på grunn av sin krigføring i Ukraina.

Friidretten var først på banen med å straffe Russland på bakgrunn av dopingskandalen. Den internasjonale olympiske komité (IOC) fulgte etter i 2016, da den mye omtalte McLaren-rapporten avdekket at et statlig dopingprogram ble brukt under vinter-OL i Sotsji to år tidligere.

Rune Andersen har siden utestengelsen ledet en uavhengig arbeidsgruppe på vegne av friidretten og vært helt sentral i Russland-spørsmålet. Nordmannen har jevnlig gitt WA-styret anbefalinger om veien videre, og hver gang har konklusjonen vært at tiden ikke var inne for å oppheve straffen. I 2023 kom vendepunktet.

Russlands friidrettsforbund (Rusaf) har måttet oppfylle en rekke krav for å bli tatt inn i varmen igjen.

(©NTB)