Menu
Frida Karlsson er tilbake på beina etter at hun kollapset i målområdet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frida Karlsson etter den dramatiske Tour de Ski-kollapsen: – Jeg ble redd

Frida Karlsson kollapset på dramatisk vis etter Tour de Ski-seieren. Hun ble fraktet bort med oksygenmaske. – Jeg kjente ikke armene og beina mine, sier hun.

Av NTB | 08.01.2023 14:54:55

Sport: Karlsson hadde et forsprang på ett minutt og 12 sekunder i sammendraget på Udnes Weng foran søndagens beryktede avslutning opp slalåmbakken Alpe Cermis. Den ble som ventet en kraftprøve, der Karlsson aldri var i nærheten av å gi fra seg hele ledelsen.

Den svenske jenta fikk det svært tungt og måtte nøye seg med 15.-plass på siste etappe. Den ble overraskende vunnet av franske Delphine Claudel foran Heidi Weng. Tredjeplassen gikk til norskamerikanske Sophia Laukli.

Etter målgang ble Karlsson liggende i målområdet. Hun hadde tatt seg helt ut og måtte få hjelp av medisinsk personell. Etter hvert ble vinneren fraktet ut på båre med surstoffmaske.

Da de tre beste skulle få sine premier, var ikke Karlsson til stede. Den svenske nasjonalsangen ble spilt uten at vinneren fikk høre den.

En stund etter målgang kom det så beroligende meldinger fra den svenske leiren om at Karlsson var våken, snakket med omgivelsene og hadde det bra.

– Jeg ble redd. Jeg kjente ikke armene og beina mine, sa 23-åringen til Expressen.

– Jeg føler meg mye bedre nå. Jeg tror aldri jeg har kjørt så sliten av gårde i hele mitt liv, legger hun til overfor Aftonbladet.

Etter hvert kunne Karlsson forlate skistadion i Val di Fiemme for egen maskin. Trener Stefan Thomson understreket samtidig ubehaget i situasjonen litt tidligere.

– Jeg så at hun pustet, men hun mistet bevisstheten. Hun var sikkert borte i ett minutt, vi fikk ikke kontakt, sa han til Expressen.

– Legene sier at det går bra, men hun må hvile nå. Hun er helt ferdig, fortsatte han.

Før start ble det også smådramatisk for Tour-vinner Karlsson. 23-åringen fant nemlig ikke stavene sine.

– Da vi kom til bussen var konkurransestavene borte. Men vi fikset nye og friske staver, sa trener Stefan Thomson.

Karlsson rykket tidlig i den siste bratte bakken på søndagens etappe, men fikk følge av Heidi Weng. Etter hvert kom også Claudel opp i teten. Deretter måtte Karlsson slippe og sakket kraftig akterut. I mål var Tour-vinneren slått med ett minutt og 40 sekunder av Claudel.

Udnes Weng holdt lenge følge med Niskanen opp alpinbakken, mens Hennig tidlig fikk trøbbel. Mot slutten stivnet også Udnes Weng og ga bort hele forspranget til Niskanen. I mål skilte det de to 39 sekunder.

Niskanen ble nummer fire på etappen, mens Udnes Weng endte som nummer ti. Dermed ble den norske langrennsprofilen nummer tre sammenlagt i Tour de Ski.

Margrethe Bergane imponerte med en sterk åttendeplass på etappen som endte på toppen av Alpe Cermis. Seks plasser lenger ned på resultatlista kom Astrid Øyre Slind.

Heidi Weng var glad etter annenplassen.

– Dette føles veldig bra. Jeg kjente egentlig fort at bakken var litt tyngre enn den normalt sett har vært. Det var deilig å få ryggen til hun franske, som ikke var så langt bak meg i fjor. Da hun begynte å øke, måtte jeg bare finne min fart. Jeg skulle gjerne hatt et gir til, sa hun.

Noen timer etter målgang satte langrennsstjernen selv ord på det som skjedde.

I Viaplay-studioet rettet Martin Johnsrud Sundby og Vidar Løfshus kritikk mot Det internasjonale skiforbundet, som valgte å gjennomføre premieseremonien til tross for Karlssons situasjon. Seansen fikk et amputert preg, med kun Udnes Weng og Niskanen på plass.

Tiril Udnes Weng hadde annenplassen i Tour de Ski foran søndagens avslutning. Hun hadde 25 sekunder til gode på finske Kerttu Niskanen. Tyske Katharina Hennig fulgte ytterligere 23 sekunder deretter.

(©NTB)

Flere nyheter: