Menu
USA og forsvarsminister Lloyd Austin (midten) var vertskap for fredagens møte. Her er han sammen med kollegene Boris Pistorius fra Tyskland (til venstre) og Oleksij Reznikov fra Ukraina. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Fremdeles ingen avgjørelse om å sende tyske stridsvogner til Ukraina

Da rundt 50 land møttes i Tyskland for å diskutere militær bistand, ba USA dem grave dypere. Men Tyskland nøler fortsatt med å sende stridsvogner til Ukraina.

Av NTB | 20.01.2023 14:35:55

Politikk: USAs forsvarsminister Lloyd Austin åpnet fredagens møte på den amerikanske flybasen Ramstein, der blant annet de 30 Nato-landene deltar

– Dette er et avgjørende tidspunkt for Ukraina i et avgjørende tiår for verden. Russland vil fortsette sine angrep og prøve å knekke Ukrainas kampvilje, sa han.

– Det ukrainske folket har øyene rettet mot oss, Kreml har øynene rettet mot oss og historien har øynene rettet mot oss, fortsatte Austin og la til at dette ikke er tiden for å bremse hjelpen.

Kommentaren kom ved åpningen av et møte på den amerikanske flybasen Ramstein i Tyskland, der representanter fra 50 land er samlet for å diskutere ytterligere militær støtte til Ukraina.

Nato-sjef Jens Stoltenberg minnet de fremmøtte om å ikke fokusere ensidig på nye våpen, men også tenke på opplæring og vedlikehold.

– Vi må sikre at de våpnene som allerede er på plass, fungerer som de skal, understreket han.

Tysklands statsminister Olaf Scholz har sagt at han ikke vil sende slike stridsvogner med mindre USA bidrar med sine Abrams-stridsvogner. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener dette «ikke er en riktig strategi å satse på».

– Dere er voksne mennesker. Dere må gjerne diskutere i seks måneder til, men folk dør i landet vårt. For å si det enkelt: Kan dere levere Leopard-stridsvogner eller ikke? Gi dem til oss i så fall, sier en usedvanlig krass Zelenskyj i et intervju med tyske ARD.

Flere andre land har også tyskbygde Leoparder i sitt arsenal, men trenger tysk samtykke for å kunne gi dem videre. Polen har antydet at de kan gi ukrainerne slike stridsvogner uten å vente på tysk godkjenning.

– Vi kan ikke si ennå når det vil tas en avgjørelse om Leopard-stridsvognene, sier han fredag ettermiddag.

Samtidig slår han fast at Tyskland er klare til å handle raskt dersom det kommer på plass en avtale med allierte om å sende Leopard-vognene til Ukraina.

– Det er feil å si at Tyskland blokkerer leveransene, det er gode argumenter både for og mot, sier Pistorius.

Han mener førsteprioriteten må være å styrke Ukrainas luftforsvar.

– Jeg er takknemlig for at dere står samlet og samarbeider. Vi ser resultatene på slagmarken. Men vi har ikke mye tid. Terroren tillater ikke at man venter. By etter by blir ødelagt, mens de som forsvarer friheten, går tom for våpen, sier Zelenskyj.

Han ba de allierte slutte å diskutere antall stridsvogner, men åpne for å forsyne ukrainerne «for å stanse ondskapen».

– Jeg kan takke dere hundre ganger for hjelpen. Men hundrevis av takksigelser er ikke det samme som hundrevis av stridsvogner, understreker Zelenskyj.

– Vi ser en tilslutning til en dramatisk vrangforestilling om Ukrainas muligheter til suksess på slagmarken, sier president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov. Han legger til at krigen utvikler seg i en oppadgående spiral.

Russlands bekymringer må lyttes til dersom en opptrapping skal unngås, advarer Peskov.

De siste dagene har løftene om flere våpen strømmet inn. Torsdag kunngjorde USA og Storbritannia store våpenpakker til det krigsherjede landet. Så langt uteblir imidlertid det som står øverst på Ukrainas ønskeliste: moderne stridsvogner.

Spørsmålet knyttet til Leopard-vognene har blitt grundig diskutert, ifølge Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius.

Men Zelenskyj hadde også et annet budskap da han talte direkte til møtet i Tyskland. Han bønnfaller landets allierte om å øke tempoer i våpenleveransene.

Fra russisk hold er budskapet at vestlige stridsvogner ikke kan endre retningen på konflikten, bare forverre det ukrainske folkets problemer.