Menu
Henrik Kristoffersen tok VM-gull i slalåmbakken i Courchevel tidligere i år. Alpinstedet kan bli en del av 2030-OL om den franske søknaden vinner fram. Foto: Lise Åserud / NTB

Frankrike utfordrer Sverige om OL i 2030 – lover massiv gjenbruk

Kampen om vinter-OL i 2030 tilspisser seg. Tirsdag meldte Frankrike seg formelt på med ønske om bruk av eksisterende anlegg.

Av NTB | 07.11.2023 19:49:45

Sport: Interessen ble kjent i sommer, men først nå er det klart at en søknad blir en realitet. Skulle den få gjennomslag, vil det bety mer OL-moro på fransk jord kun seks år etter sommerlekene i Paris.

Sjefen for Frankrikes OL-komité lover at planene er basert på 95 prosents gjenbruk av arenaer og tilskuerplasser. Håpet er at det gir franskmennene en fordel i racet med Sverige og andre konkurrenter.

– Vi skal forsøke å holde budsjettet nede. Verden i endring, og det må vi også være. Det er ikke rom til å slå på stortromma, sier David Lappartient.

Det legges opptil at OL-landsbyen, mediesenteret og innendørskonkurranser (skøyter) plasseres i Nice. Byen på den franske sørkysten er med det pekt ut som hovedbasen for et mulig OL.

Videre planlegges det for alpint i Méribel og Courchevel. Der ble det tidligere i år arrangert VM. Konkurranser i snowboard ønsker man å ha i Isola 2000 (90 minutters kjøretur fra Nice), mens Grand-Bornand er øremerket langrenn og øvrige nordiske grener.

Frankrike har tre ganger vært OL-vert på vinterstid (1923, 1968 og 1992).

Sverige har aldri arrangert vinter-OL, men det har ikke stått på forsøkene. For noen år siden ble det nok et nederlag da Italias søknad om 2026-lekene vant fram.

Sveits har også meddelt at de vil søke om 2030-lekene. Den internasjonale olympiske komité (IOC) vil trolig ta en avgjørelse om vertsland i juli neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: