Menu
Sommer-OL i 2024 blir avholdt i Paris. Det er ikke klart om det blir med eller uten utøvere fra Russland og Belarus. Foto: Francois Mori / AP / NTB

Frankrike svarer på IOC-anbefalingen: Ikke bindende for Paris-OL

Den franske sportsministeren mener IOCs anbefaling om å tillate russere og belarusere som nøytrale utøvere ikke er bindende for neste års OL i Paris.

Av NTB | 30.03.2023 14:54:03

Politikk: Sportsminister Amélie Oudéa-Castéra opplyste til pressen i Paris torsdag at anbefalingene var «et steg som ikke forskutterer hva vi vil gjøre for Paris 2024».

– Hvis de internasjonale forbundene bestemmer at det blir deltakelse med individuelle idrettsutøvere, vil det være under et strengt nøytralitetsregime, uten russisk flagg eller nasjonalsang, la hun til.

IOC har også fått kritikk fra flere land, spesielt i Vesten, etter at komiteen kom med anbefalinger og retningslinjer for hvordan særforbund og idrettsarrangører kan innlemme russere og belarusere i idretten igjen.

IOC har foreløpig ikke tatt stilling til om russere og belarusere skal være med i OL i 2024.

– Det er IOC som har det siste ordet. Det er IOC som bestemmer forholdene som utøvere deltar under, sa Oudéa-Castéra.

– Samtidig er det klart at vertsnasjonens statsoverhode (Frankrikes president Emmanuel Macron) vil ha en stemme som vil bli hørt i IOCs vurderinger, la sportsministeren til.

Regjeringene i blant annet Ukraina, Polen og Tsjekkia har reagert sterkt på IOCs plan.

– Det er beklagelig at disse regjeringene ikke tar opp spørsmålet om dobbeltmoral. Vi har ikke sett en eneste kommentar til deres holdning til deltakelse av idrettsutøvere fra land i de 70 andre krigene og væpnede konflikter rundt om i verden, sa Bach denne uken.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har uttalt at det jobbes for å danne en koalisjon mellom land som sammen krever at IOC trekker sin anbefaling.

(©NTB)

Flere nyheter: