Menu
Frankrike ber EU om å terrorliste det russiske leiesoldatkompaniet Wagner. Også Storbritannia vil føre opp gruppa og leder Jevgenij Prigozjin (i midten) på sin terrorliste. Foto: Prigozjins pressetjeneste via AP / NTB

Frankrike og Storbritannia vil terrorliste Wagner-gruppa

Den franske nasjonalforsamlingen ber EU terrorstemple det russiske leiesoldatkompaniet Wagner. Også Storbritannia vil terrorliste gruppa, ifølge The Times.

Av NTB | 10.05.2023 03:44:04

Politikk: Mens det franske vedtaket er symbolsk og ikke bindende, vil det britiske, om The Times‘ opplysninger stemmer, medføre økonomiske sanksjoner og andre straffer.

Wagner-soldater har ledet an i Russlands nesten ti måneder lange forsøk på å kapre den østukrainske byen Bakhmut. Det britiske innenriksdepartementet har i to måneder arbeidet med terrorlistingen, og tiltaket ventes innen få uker, siterer The Times en regjeringskilde på.

Blir Wagner terrorlistet, vil det bli ulovlig i Storbritannia å verve seg til gruppa, delta på møter, uttrykke støtte til den eller bruke klær med gruppas logo på offentlig.

Om Wagner blir terrorlistet av EU, kan EU-medlemmer fryse verdiene til gruppa og dens medlemmer, mens europeiske selskaper og borgere blir nektet å ha noe med gruppa å gjøre.

Både gruppa og leder Jevgenij Prigozjin er allerede sanksjonert av EU, først i 2020 for å ha sendt leiesoldater til krigen i Libya. Deretter ble de i februar sanksjonert for menneskerettsbrudd i Afrika, og så i april for å bidra i den russiske invasjonen av Ukraina.