Menu
Frankrikes statsminister Élisabeth Borne legger fram nye politiske målsettinger i et forsøk p å få franskmenn til å komme videre etter pensjonskrigen. Foto: Pool via AP / NTB

Frankrike med nye løfter for å gå videre etter pensjonsstriden

Frankrikes statsminister Élisabeth Borne lover lavere ledighet og grønnere politikk i et forsøk på å få det franske folk til å legge pensjonsstriden bak seg.

Av NTB | 26.04.2023 17:24:16

Arbeidsliv: Onsdag presenterte hun regjeringens politikk for de neste 100 dager, en slags relansering av president Emmanuel Macrons siste periode etter gjenvalget i april i 2022.

– Regjeringen tror på konkrete resultater. Vi må skape framgang på alle områder, og jeg håper vi skal vise framskritt som vil være håndfaste og tydelige for det franske folk, sa statsministeren.

Borne har vært president Macrons frontkriger og den som har ledet kampen for pensjonsreformen i nasjonalforsamlingen. Reformen ble vedtatt gjennom et presidentdekret, da det var høyst usikkert om voteringen hadde støtte fra flertallet.

Denne fastlåste situasjonen har ikke endret seg, og det er stadig uklart om regjeringen har flertall til å få gjennomført andre reformer. Blant løftene til Borne er kampen for bedre forhold i arbeidslivet, lavere arbeidsledighet og en mer miljøvennlig industri.

Men en ny lov om innvandring, det neste store slaget etter pensjonsreformen, er først ventet til høsten. Borne innrømmet at det i dag ikke er flertall for en slik reform.

– Og det er heller ikke det riktige tidspunktet for å starte en debatt som kan splitte folket, sa statsministeren.

(©NTB)

Flere nyheter: