Menu
Vilnius, Litauen 20230711. Frankrikes president Emmanuel Macron deltar på Nato-toppmøtet i Vilnius og kunngjør at han skal sende langtrekkende raketter til Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB

Frankrike gir Ukraina langtrekkende raketter

Frankrike skal gi Ukraina langtrekkende raketter, opplyser president Emmanuel Macron i Vilnius. Russland reagerer og lover respons.

Av NTB | 11.07.2023 12:23:10

Krig og konflikter: Ved ankomst til Nato-toppmøtet i Vilnius tirsdag sa Macron at Frankrike skal sende Scalp-raketter til Ukraina for å hjelpe landet å forsvare seg.

Slike raketter har en rekkevidde på 250 kilometer og kan nå langt inn bak de russiske frontlinjene, lenger enn noe annet rakettsystem Ukraina har fått. Storbritannia har allerede lovet å levere samme type raketter under navnet Storm Shadow.

Russland reagerer sterkt og sier en slik beslutning vil få følger for Ukraina.

– Levering av langtrekkende raketter til Ukraina er en feil som vil få konsekvenser for Ukraina, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov og legger til at Russland da vil måtte introdusere raketter med samme rekkevidde.

Macron antydet at han har fått et løfte fra Ukraina om at rakettene bare skal brukes til forsvar. Det vil si at de ikke skal brukes mot russisk territorium.

(©NTB)

Flere nyheter: