Menu
Foxconns grunnlegger, mangemilliardæren Terry Gou, gjør et nytt forsøk på å bli president på Taiwan. Foto: Kyodo News / AP / NTB

Foxconn-grunnlegger vil bli president på Taiwan

Grunnleggeren av verdens største elektronikkprodusent Foxconn, mangemilliardæren Terry Gou, gjør et nytt forsøk på å bli president på Taiwan.

Av NTB | 28.08.2023 07:55:02

Politikk: – Jeg har besluttet å delta i kappløpet om å bli president i 2024, opplyste 72 år gamle Gou på en pressekonferanse mandag.

– Jeg ber Taiwans innbyggere om å gi meg fire år. Jeg lover at jeg vil bringe fred til Taiwanstredet de neste femti årene og legge et grunnlag for gjensidig tillit mellom de to sidene, sa han.

Foxcon er blant annet verdens største produsent av iPhoner for Apple og har store fabrikker i Kina. Kritikere anklager Gou for å ha et nært forhold til ledelsen in Beijing.

Foxconn-grunnleggeren anklager Tsai og DPP for å føre en konfronterende linje overfor Beijing, noe som har resultert i fare for kinesisk invasjon.

– Jeg vil aldri la Taiwan bli det neste Ukraina, sa han under mandagens pressekonferanse, med henvisning til Russlands invasjon av landet.

Kina anser øya som en del av sitt territorium. FN, Norge og det store flertallet av verdens land forholder seg til dette «ett Kina-prinsippet».

Presidentvalget på Taiwan holdes 13. januar neste år, og DPPs stiller med visepresident Lai Ching-te som kandidat. Han leder foreløpig på meningsmålingene.

Nasjonalistpartiet Kuomintang stiller med borgermesteren i Taipei som kandidat, den tidligere politisjefen Hou Yu-ih.

Gou trakk seg som sjef for Foxconn i 2019 for å stille til valg som president, et valg han tapte til Tsai Ing-wen fra Det demokratiske progressive partiet (DPP) som sikret seg en andre periode ved makten.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

(©NTB)

Flere nyheter: