Menu
Fotballhelten George Weah søker gjenvalg som president i Liberia. Foto: Christophe Ena / AP / NTB

Fotballegenden George Weah søker gjenvalg som president i Liberia

Innbyggerne i det vestafrikanske landet Liberia gikk tirsdag til urnene for å velge ny president. Fotballhelten George Weah søker gjenvalg.

Av NTB | 10.10.2023 16:32:39

Kriminalitet og rettsvesen: Valget er det første som holdes etter at FN avsluttet sitt fredsbevarende oppdrag i 2018. FN-styrken ble sendt til landet etter at en kvart million mennesker ble drept under to runder med borgerkrig mellom 1989 og 2003.

Lange køer dannet seg utenfor valglokalene tirsdag morgen i hovedstaden Monrovia. President Weah avga sin stemme i bydelen Paynesville.

– Jeg har stor tro på at dette skal lykkes fordi jeg har arbeidet hardt og fordi folk har tillit til meg, sa Weah.

Det ble også håndgemeng og knuffing under Weahs siste valgmøte søndag, og det ble meldt om flere skadde.

Den 57 år gamle Weah tok til politikken etter en lang karriere som internasjonal fotballspiller på toppnivå. Han er den første, og så langt eneste, afrikaner som har vunnet fotballens gjeveste trofé, Ballon d’Or, tilbake i 1995.

Weah er favoritt blant 19 kandidater, men kan bli nødt til å gå gjennom en ny valgrunde tidlig i november dersom ingen får flertall i første runde. EU, Den afrikanske union, den vestafrikanske blokken Ecowas og USA har alle sendt observatører til valget.

Det er 2,4 millioner stemmeberettigede i Liberia. Vest-Afrika har i senere tid vært hjemsøkt av flere militærkupp, senest i Gabon og Niger.

De største politiske partiene har lovet at valget på president og nasjonalforsamling skal gå rolig for seg. Men senest i forrige måned ble tre mennesker drept i sammenstøt mellom tilhengere av ulike partier, og frykten spredte seg for en ny bølge med voldshandlinger.

Da han ble valgt i 2017, lovet han å skape arbeidsplasser og investeringer i skolesektoren. Kritikerne hevder at ingen av delene er gjort. Som president har Weah heller ikke opprettet et krigsforbrytertribunal, til tross for sterke krav om et rettsoppgjør fra hjemlig opinion og utlandet.

(©NTB)

Flere nyheter: