Menu
NVE opprettholder rødt flomvarsel for deler av Drammensvassdraget. Her fra Numedalslågen ved Kongsberg 10. august.Foto: Frederik Ringnes / NTB

Fortsatt rødt flomnivå for Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma

NVE opprettholder flomvarselet på rødt nivå for Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma.

Av NTB | 11.08.2023 15:44:45

Ulykker og naturkatastrofer: – Selv om vi kan nå 1995-flomnivå i Øyeren, venter vi ikke like store skader som i 1995. Det er bygget mer flomsikringstiltak siden den gang, og det gjøres mye godt forebyggende arbeid, sier Hege Hisdal, direktør i hydrologisk avdeling i NVE, i en pressemelding.

I nedre deler av Glomma øker flommen. Innsjøen Øyeren kan stige mellom 0,9 til 1,2 meter fra nivået fredag ettermiddag. NVE understreker at det er stor usikkerhet i prognosene.

– Flommen stiger fremdeles i flere av de store innsjøene i Drammensvassdraget, og vi opprettholder derfor rødt flomvarsel for deler av Drammensvassdraget, sier Erik Holmqvist, flomvakt i NVE.

Flommen stiger fortsatt i Tyrifjorden, Randsfjorden og Sperillen og vil ligge på høye nivå gjennom helgen. Flomtoppen på rødt nivå i Sperillen forventes i løpet av fredag.

I Storelva ved Hønefoss er det ventet at flomtoppen vil komme i løpet av lørdag, men den vil holde seg på en høyt nivå gjennom hele helgen.

I Øyeren venter NVE flomtoppen på søndag eller mandag.

– Værprognosene for søndag og mandag er fortsatt usikre, og mer regn kan forverre flomprognosene der hvor det allerede er flom på oransje eller rødt nivå, skriver NVE i oppdateringen.

Ifølge prognosene til Meteorologisk institutt vil det komme en ny runde med regn over Østlandet natt til søndag. Mesteparten av regnet vil komme over Sverige.

– Det ser heldigvis ut til å bli den siste runden, sa vakthavende meteorolog, Charalampos Sarchosidis, til NTB fredag ettermiddag.

– Det er nå størst fare for erosjon og utglidninger langs de flomstore elvene. Stor vannføring kan føre til utgravinger langsmed elvene, sier Siv Seljesæter, jordskredvakt i NVE.

Uten tilførsel av regn vil den generelle jordskredfaren avta.

NVE venter at flomtoppen vil nås i Drammensvassdraget i Randsfjorden lørdag og i Tyrifjorden på mandag.

Det er registrert færre jordskred på torsdag og fredag, men det gule jordskredvarselet opprettholdes fredag og for et mindre område lørdag.

Flere nyheter: