Menu

Fortsatt høye strømpriser

Vi opplever de høyeste strømprisene på lang tid.

Av Egil M Solberg | 17.01.2024 11:59:06

Strømpriskommentar: Strømforbruket øker når det er kaldt og dette medfører høyere strømpriser. Dette er helt vanlig, men de enorme variasjonene avslører også svakhetene med strømsystemet her i landet.

Utenlandskablene har en betydelig del av skylden for dette.

Kuldeperioder har vi hatt i alle år, men at strømprisene skal stige så mye – bare på bakgrunn av noen dager med lave temperaturer – det har ikke vært vanlig.

Tallene for strømpriser viser klart at prisene blir høyere og varierer mer etter at utenlandskablene kom i drift i 2021 – dette helt uavhengig av krigen i Ukraina. Krigen har forsterket denne effekten, men det er en annen sak.

Lavere vindkraftproduksjon var hovedårsaken til høye strømpriser i sist uke.

– Dette bidro til at den fossile kraftproduksjonen økte i både Danmark og Tyskland og til høyere kraftpriser nord på kontinentet, skriver NVE i en oppdatering om kraftsituasjonen i uke 2.

Prisøkningen ga høyere vannkraftproduksjon og nettoeksport gjennom uken fra sørlige Norge (NO1, NO2 og NO5). Ukesprisen i sørlige Norge var på om lag 107 øre/kWh og på nivå med kraftprisene på kontinentet store deler av uken.

Skal vi løse denne problemstillingen, er det viktig å se på de faktiske og tekniske årsakene til at vi får høye strømpriser. Politikere som skylder på krigen i Ukraina er ikke en del av løsningen – de er en del av problemet!

Til Aftenbladet uttaler Høyre-leder Erna Solberg at Rogaland må forberede seg på mer vindkraft på land. Strømregion N02 produserer allerede mest strøm i landet, mye mer enn hva vi i fylket selv forbruker.

Skal vi i Norge kunne skape stabilt lave strømpriser, trenger vi mer vannkraft og ikke mer vindkraft. Reduksjon i eksporten av strøm burde også være en selvfølge.

Flere nyheter: