Menu
Omsorgssvikt mot pleietrengende eldre er vanlig, men blir ofte ikke tatt tak i, ifølge Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Vanlig med omsorgssvikt mot pleietrengende eldre

Omsorgssvikt mot eldre er vanlig og skjer på sykehjem over hele Norge, ifølge forsker Janne Myhre ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Av NTB | 16.06.2024 00:03:23

Sosiale forhold: – Dessverre vet vi at det ikke er unikt, det som skjer. Vi har dokumentasjon på at det skjer på sykehjem over hele Norge. Omsorgssvikten kan ha ulike årsaker, men blir ofte verken sett eller tatt tak i, sier Myhre til Dagsavisen.

Ifølge henne er den største utfordringen at både ansatte og ledere i sektoren – og politikere – havner i resignasjon, og at det fører til at det ikke blir gjort noe.

Flere forskningsprosjekter gjennomført av blant andre Myhre viser at selv om vold, overgrep og omsorgssvikt mot eldre er alvorlig, så er det også underkommunisert.

– Tegn og symptomer på vold kan bli forvekslet, eller bli forsøkt skjult, med aldersrelaterte endringer. Eldre kan ha vansker med å varsle, sier Myhre.

Forskerne ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress mener det må settes inn større ressurser for kompetanseheving og bemanning i eldreomsorgen.

(©NTB)

Flere nyheter: