Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) (t.h.) og daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) la i juni fram lovforslaget om å forby konverteringsterapi. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Forbud mot konverteringsterapi vedtatt i Stortinget

Tirsdag stemte et klart flertall i Stortinget for å innføre et forbud mot konverteringsterapi.

Av NTB | 12.12.2023 15:49:43

Kriminalitet og rettsvesen: Under voteringen stemte 85 stortingsrepresentanter for, mens 15 stemte mot, ifølge Dagen.

Loven, som har vært under utvikling siden 2019, vil gjøre det straffbart å prøve å få andre til å endre sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet gjennom blant annet medisinske, alternativmedisinske eller religiøse metoder.

Strafferammen er tre års fengsel, eller seks år i grove tilfeller.

– Endelig får vi slutt på denne skadelige praksisen som har foregått altfor lenge. Dette er en historisk dag, sier stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke (Ap) til Dagbladet.

Leder Hilde Arntsen i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, sier i en pressemelding at forbudet markerer en positiv utvikling for skeives rettigheter i Norge.

– Mange skeive har opplevd smertefulle og skadelige forsøk på å endre vår identitet gjennom oppvekst og voksenliv. Nå har Norge gjennom et sterkt politisk samlet flertall besluttet at forsøk på å endre skeiv identitet, er uakseptabelt. Å være skeiv er ikke en tilstand som krever terapi. Vi skal få være i fred som de vi er, og det er nå ulovlig for noen å prøve å endre oss, sier Arntsen.

(©NTB)

Flere nyheter: