Menu
Kong Carl Gustaf og dronning Silvia vinker til tilskuere under en kortesje med hest og kjerre gjennom sentrum av Stockholm lørdag i forbindelse med kong Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Folkefest for kong Carl Gustaf i Stockholm

Titusenvis samlet seg i sentrum av Stockholm lørdag for å være med på siste dag av feiringen av kong Carl Gustafs 50 år på den svenske tronen.

Av NTB | 16.09.2023 20:42:18

Kuriosa og kjendiser: Til lyden av det svenske forsvarets musikkorps og i strålende sol ble kongen og dronning Silvia kjørt i hestekortesje fra det kongelige slottet og gjennom sentrum av hovedstaden.

Deretter gikk kong Carl Gustaf (77) og dronning Silvia (79) om bord i kongesjaluppen Vasaorden. Båten ble rodd fra Skeppsholmen, forbi Vasamuseet, Gröna Lund og Kastellholmen og tilbake til det kongelige slott.

Publikum brøt ut i applaus mens kongeparet passerte, og mange viftet med svenske flagg. Stockholm sentrum ble stengt for trafikk ettersom politiet på forhånd ventet at flere hundretusenvis ville møte opp til feiringen.

– Det er viktig å feire noen som har vært så konstant i mange av våre liv. Uansett hva som skjer og hvordan har er, så har han alltid vært her, sier hun.

Stockholms by inviterte nemlig til folkefest, med konsert til ære for kongen, påfølgende dansefest og mat og drikke til publikum.

Carl Gustaf var knapt ni måneder gammel da faren omkom i en flyulykke i januar 1947. Han var verdens yngste monark da han overtok tronen 15. september 1973, bare 27 år gammel.

Kong Carl Gustaf er den lengstsittende monarken i Sveriges historie.

En av dem var Hilda Pöldma, som hadde med seg datteren.

Blant artistene som stilte opp til hyllestkonserten, var Lill Lindfors, Björn Skifs, Tomas Ledin, Loreen, Magnus Uggla og Peter Jöback.

(©NTB)

Flere nyheter: