Menu
En såret palestinsk gutt sørger over slektninger som ble drept i et israelsk flyangrep mot Gazastripen 23. oktober. Foto: AP / NTB

Fødselsdag ble dødsdag for palestinsk søskenpar

Adam og Sham hadde samme fødselsdag, men det ble også den siste dagen de palestinske søsknene fikk oppleve. Sammen med moren ble de drept i et israelsk angrep.

Av NTB | 29.10.2023 09:02:46

Medisin og helse: Adam ble bare tre år gammel, mens søsteren ble ni år. Tilbake sitter en fortvilet far som selv var sekunder fra å lide samme skjebne da israelske kampfly la en boligblokk i Rafah sør på Gazastripen i ruiner.

– Jeg var på vei ned trappen da angrepet skjedde. Hadde jeg kommet 30 sekunder tidligere, ville også jeg ha blitt drept sammen med dem, forteller Ayman Abu Shamalah gråtkvalt.

Angrepet skjedde om kvelden 21. oktober, og Abu Shamalah hadde akkurat vært oppe på taket for å sjekke om vanntanken var fylt opp. Elleve dager var gått siden sist de fikk tak i vann.

34 år gamle Abu Shamala mistet ikke bare kona og de to barna i angrepet, fire andre slektninger og to av barna deres ble også drept, forteller han.

– De la den knuste kroppen til sønnen min i en blå pose. Shams kropp ble totalt brent, forteller han og lar tårene renne fritt.

– 21. oktober var bursdagen til Sham og Adam, og det ble også dødsdagen deres. Det vil for alltid være en svært tung dag for meg, sier den sørgende faren.

– Kona mi var i ferd med å henge ut klesvask på balkongen da angrepet skjedde. Eksplosjonen kastet henne fra tredje etasje og ned til naboen, forteller han.

Ektemannen stormet ned og fant henne liggende hardt skadd på bakken.

Dareen ble i all hast kjørt til al-Najjar-sykehuset der Abu Shamala tryglet en lege om å redde babyen.

– Jeg sa at det var hennes siste ønske, forteller han.

Legene lyktes med å hente ut babyen fra den døde kvinnen, og den lille jenta ble i all hast flyttet til nyfødtavdelingen på Emirates Røde Halvmåne-sykehuset i Rafah.

– Men prognosen ser ikke bra ut, for hjernen hennes fikk ikke oksygen i løpet av den tiden det gikk fra moren døde og til hun ble født, sier han.

– Det er svært sannsynlig at hun vil få permanente skader, legger Salameh til og trøster faren som våker ved siden av datterens kuvøse.

«Babyen til martyren Dareen Abu Shamalah» står det på navnelappen som er festet til kuvøsen. Fødselsdatoen er den samme som de søsknenes, og samme dag som de ble drept sammen med moren.

Familien flyktet tidligere i måneden fra bomberegnet i Gaza by og søkte tilflukt hos slektninger i Rahah, lengst sør på Gazastripen. Der ville de ifølge den israelske hæren være tryggere.

Den 28 år gamle kona Dareen var gravid i niende måned med parets tredje barn, en datter de hadde bestemt seg for å kalle Mecca.

– Jeg trodde at både hun og babyen ville være døde etter et slikt fall, men hun var fortsatt i live. De siste ordene hennes til meg var: Ta Mecca ut av magen min og ta vare på henne, forteller han stille.

– Tilstanden til babyen var svært alvorlig da hun kom hit, og hun ble straks lagt i kuvøse, forteller lederen av akuttmottaket på sykehus, Mohammad Salameh.

(©NTB)

Flere nyheter: