Menu
En sudansk gutt blir brakt om bord i et saudiarabisk militærfartøy for å bli evakuert bort fra krigen i hjemlandet. Hundretusener er på flukt, mens millioner fortsatt sitter fast midt i kamphandlingene. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

FNs nødhjelpssjef i Sudan mens kampene raser

Fortsatte kamper mellom Sudans to mektigste generaler preget Sudan da FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths ankom landet onsdag.

Av NTB | 03.05.2023 13:14:25

Ulykker og naturkatastrofer: Målet er å sikre nødhjelp til millioner av sivile som bor midt i kampområdene, og som har mistet tilgang til de mest nødvendige varer.

Onsdagens besøk blir gjennomført dagen etter at Sør-Sudan kunngjorde at de krigførende partene var blitt enige om en sju dagers våpenhvile som skal tre i kraft torsdag. De to generalene har ennå ikke bekreftet avtalen.

– Har akkurat ankommet Port Sudan for å understreke FNs fortsatte engasjement for det sudanske folket, skriver Griffith på Twitter.

Hærsjef Abdel Fattah al-Burhan og RSF-leder Mohamed Hamdan Dagalo – som er Burhans tidligere nestkommanderende – har brukt sine styrker i en voldsom maktkamp siden 15. april. De har inngått en rekke våpenhvileavtaler, men ingen av dem har holdt.

Innbyggere meldte onsdag om krigsfly over de nordlige delene av Khartoum, samt harde kamper ved det statlige kringkastingshuset i Khartoums naboby Omdurman. På papiret gjaldt en 72 timers våpenhvile, men den er ventet å utløpe onsdag kveld.

Mange sykehus er truffet i kampene, lagre med humanitær hjelp er plyndret og utenlandske hjelpeorganisasjoner har måttet innstille mesteparten av arbeidet.

Over 430.000 sivile har lagt på flukt, og rundt 100.000 av dem har kommet seg over grensen til nabolandene, ifølge FNs oversikt.

Minst 550 mennesker er drept og nær 5.000 såret, ifølge offisielle tall, men oversikten er etter alt å dømme ufullstendig.

(©NTB)

Flere nyheter: