Menu
En 67 år gammel mann blir reddet i Kahramanmaraş i Tyrkia. Men de fleste som blir funnet nå, er døde. Foto: Ismail Coskun / IHAAP / NTB

FNs nødhjelpssjef frykter dobling av dødstallet etter jordskjelvene

FNs nødhjelpssjef Martin Griffith tor dødstallene etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria i realiteten er dobbelt så høye.

Av NTB | 12.02.2023 07:45:30

Ulykker og naturkatastrofer: Natt til søndag passerte tallet på omkomne 28.000.

Dagen før, da dødstallet nærmet seg 25.000, uttalte Griffith til Sky News at dobbelt så mange muligens er døde.

– Vi har ikke virkelig begynt å telle det endelige antallet omkomne, sier Griffith og viser til at det går flere rykter om hvor mange som egentlig har mistet livet.

– Syria må selvfølgelig også ha sin opptelling. Jeg tror det er virkelig vanskelig å anslå veldig presist fordi du må komme under ruinene, men jeg er sikker på at det blir en dobling eller mer, sier Griffith til Sky News’ reporter i Tyrkia.

Søndag var 24.617 bekreftet døde i Tyrkia, ifølge tyrkiske myndigheter. I Syria er så langt 3.574 personer funnet døde.

Han håper hjelpen vil nå fram til både regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder i Syria, men understreker at dette ennå ikke er klargjort.

Ifølge Griffith har områdene der jordskjelvet rammet hardest, ikke vært rammet av en så stor katastrofe på 100 år. Han roser også Tyrkias respons og kaller den ekstraordinær.

Lørdag ble arbeidet til flere av hjelpeorganisasjonene som bistår redningsarbeidere i Tyrkia, stanset midlertidig av den forverrede sikkerhetssituasjonen. Flere titalls personer er pågrepet for plyndring i de rammede områdene.

Han viser spesielt til opptellingen i Syria. Der er det offisielle dødstallet drøyt 3.500, og redningsarbeiderne har langt mindre ressurser enn i Tyrkia.

FN kommer snart til å be verdens land om midler til en tre måneder lang FN-operasjon i både Tyrkia og Syria.

Titusenvis av redningsarbeidere har de siste dagene gjennomsøkt nabolag med boligblokker som ble jevnet med jorden da jordskjelvene rammet mandag.

(©NTB)

Flere nyheter: