Menu
Den ødelagte bygningen utenfor er et skolebibliotek i Kupjansk. Bildet er tatt fra en gymnastikksal. Krigen har ødelagt skolegangen for mange ukrainske barn. Foto: Bram Janssen / AP / NTB

FN: Ukrainske barn har store kunnskapshull

Ukrainske barn sliter med å lære språk, matematikk og leseferdigheter etter år med manglende skolegang, ifølge FN.

Av NTB | 29.08.2023 13:25:34

Utdanning: Som følge av både krigen og koronapandemien er det flere år siden ukrainske barn har kunnet gå på skolen som normalt.

Om lag halvparten av ukrainske lærere melder nå at barna er blitt dårligere i en rekke fag, ifølge FNs barnefond Unicef.

De glemmer det de tidligere har lært, og de har blitt dårligere i både språk, lesing og matematikk, opplyser Regina De Dominicis, Unicefs regionale direktør for Europa og Sentral-Asia.

– I Ukraina blir skoler angrepet uten stans, noe som gjør barna svært ulykkelige og betyr at de ikke har noe trygt sted å lære, sier De Dominicis, som nylig besøkte det krigsrammede landet.

Ifølge Unicef har over 1300 skoler i de regjeringskontrollerte områdene av Ukraina blitt ødelagt siden Russland invaderte landet i februar i fjor. En rekke andre skoler har fått store skader.

Det innebærer at skolegangen for to av tre skolebarn i disse områdene er blitt påvirket, for eksempel ved at barna ikke går på skole hver dag.

Millioner av ukrainere har også flyktet til utlandet. Mange av barna i disse familiene har aldri fått begynne på de lokale skolene, både på grunn av språkproblemer og manglende ressurser i utdanningssystemet.