Menu
FNs generalsekretær Antonio Guterres (t.v.) på Brics-toppmøtet i Sør-Afrika. Til høyre for Guterres sitter Eritreas president Isaias Afwerki og lengst til høyre Togos utenriksminister Robert Dussey. Foto: Marco Longari / AP / NTB

FN-sjefen på Brics-møte: – På tide å styre verden på nye måter

FNs generalsekretær António Guterres mener at dagens styringsstrukturer reflekterer gårsdagens verden, og at det er på tide med reform.

Av NTB | 24.08.2023 12:44:36

Uttalelsen kom etter at Brics-landene torsdag vedtok å utvide blokken med seks land.

– De ble i stor grad dannet i kjølvannet av andre verdenskrig da mange afrikanske land fortsatt ble styrt av kolonimakter og ikke engang satt ved bordet, sa Guterres på den tredje og siste dagen av Brics’ toppmøte i Sør-Afrika.

– Dette gjelder spesielt FNs sikkerhetsråd og Bretton Woods-institusjonene, sa han videre, med referanse til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet.

Brics er et samarbeidsforum for raskt voksende økonomier, som danner et geopolitisk alternativ til vestligdominert flernasjonalt samarbeid.

Dagens medlemsland er Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Neste år blir også Argentina, Etiopia, Egypt, Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater inkludert.

(©NTB)

Flere nyheter: