Menu
Houthi-opprørere under en markering i Jemens hovedstad Sana i slutten av mars. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB

FN oppfordrer til fredssamtaler i Jemen

Etter den seks måneder lange våpenhvilen i Jemen i fjor har landet vært spart for en ny opptrapping. Nå er det kritisk å få til fredssamtaler, mener FN.

Av NTB | 03.04.2023 04:04:05

Krig og konflikter: Det nærmer seg ett år siden våpenhvilen i Jemen startet. I den anledning oppfordrer FNs utsending til Jemen, svenske Hans Grundberg, landet til å starte fredssamtaler.

– Mer enn noen gang er det nå tid for dialog, kompromisser, tydelig lederskap og seriøs vilje til å oppnå fred, sier han.

Grundberg mener våpenhvilen som ble inngått i april i fjor, var et øyeblikk fylt med håp.

Våpenhvilen varte i seks måneder, fram til oktober. Likevel har landet blitt spart for en omfattende voldsopptrapping etter at den utløp.

Grundberg mener at de positive effektene av våpenhvilen må brukes til å starte fredsforhandlinger, som tar sikte på å avslutte konflikten.

Den siste tiden har det igjen vært angrep og kommet trusler fra opprørsgrupper. Det viser hvor skjør situasjonen i Jemen er, ifølge FN-diplomaten.

– På dette kritiske tidspunktet må enhver ny midlertidig eller delvis ordning inkludere en klar forpliktelse fra partene som sikrer at det er et skritt på veien mot en fredelig løsning. Og det må være en inkluderende politisk prosess, sier Grundberg.

Jemen har siden 2014 vært rammet av en krig mellom regjeringsstyrkene med støtte fra Saudi-Arabia og houthi-opprørerne, som har bånd til Iran. Krigen har ført til store ødeleggelser på landets infrastruktur og helsevesen.

(©NTB)

Flere nyheter: