Menu
Krigen i Ukraina vil svekke rettighetene til kommende generasjoner, sier FNs menneskerettighetssjef Volker Turk. Han uttrykker også bekymring for utviklingen i Russland. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

FN: Ødeleggelsene i Ukraina vil prege generasjoner

Rettighetene til kommende generasjoner ukrainere vil være svekket som følge av krigen i landet og de enorme ødeleggelsene, sier FNs menneskerettssjef.

Av NTB | 07.03.2023 18:25:50

Politikk: Volker Turk sier krigen er et svik mot løftene som ble gitt da grunnlaget for menneskerettighetene ble lagt i kjølvannet av andre verdenskrig.

– Krigen i Ukraina har ført til sivile tap og ødeleggelser i et sjokkerende omfang. Ukraineres rettigheter vil være skadelidende i flere generasjoner. Krigens effekt på mat- og drivstoffpriser, samt økt geopolitisk spenning, rammer folk i alle deler av verden negativt, sa Turk da han talte til FNs menneskerettighetsråd i Genève tirsdag.

– At slike skader igjen skulle påføres verden som følge av krig i Europa, er et svik mot løftet om endring som ble gitt da vi ble stiftet for 75 år siden, sa Turk.

Han er svært bekymret for utviklingen i Russland, og viste blant annet til stengingen av avisen Novaja Gazeta og Helsingforskomiteen i Moskva som «nok et tegn på at sivilsamfunnet svekkes».

– Statlige mediers kontinuerlige budskap til støtte for krigen nører opp om hat og vold, sa Turk videre.