Menu
Reformene kan hjelpe statsminister Benjamin Netanyahu, som er tiltalt for korrupsjon, unngå domfellelse, eller til og med få rettssaken mot ham til å forsvinne. Siden han ble tiltalt i 2019, har Netanyahu kritisert rettsvesenet og kalt det partisk mot ham. Foto: Ronen Zvulun / AP / NTB

Flere tidligere justistopper kritiserer den israelske regjeringens reformplaner

Sju tidligere riksadvokater kritiserer Netanyahu-regjeringens planer om omfattende reform av rettssystemet i Israel. De mener det vil svekke rettssystemet.

Av NTB | 12.01.2023 12:28:48

Kriminalitet og rettsvesen: Juristene slutter seg dermed til et økende opprør mot den planlagte overhalingen. De sju var blant elleve toppjurister som torsdag leverte et protestbrev. Tre av dem ble i sin tid utnevnt av statsminister Benjamin Netanyahu.

Reformene som regjeringen har foreslått, vil gi politikerne økt mulighet til å omgå og overstyre landets rettsvesen. Flere har påpekt at det utgjør en trussel mot sivile rettigheter i Israel, særlig minoriteters rettigheter.

I brevet skriver toppjuristene at overhalingen vil gjøre høyesterett til et «pseudopolitisk organ som vil bli mistenkt for å bøye loven til fordel for regjeringen».

Reformene kan hjelpe Netanyahu, som er tiltalt for korrupsjon, unngå domfellelse, eller til og med få rettssaken mot ham til å forsvinne. Siden han ble tiltalt i 2019, har Netanyahu kritisert rettsvesenet og kalt det partisk mot ham.

Han har lovet at reformene vil bli gjennomført på en ansvarlig måte.

(©NTB)

Flere nyheter: