Menu
Graham Smith er blant de som ble pågrepet av politiet i sentrum av London lørdag morgen. Her er han fotografert tidligere i uka. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Flere pågripelser i London før kroningen av kong Charles

Graham Smith, som leder den anti-monarkistiske gruppen Republic, og fem andre demonstranter er pågrepet i forkant av kroningen av kong Charles.

Av NTB | 06.05.2023 11:04:21

Krig og konflikter: Et bilde som er lagt ut på Twitter lørdag formiddag, viser tilsynelatende pågripelsen av Smith ved Trafalgar Square.

– De har pågrepet seks av våre organisatorer og beslaglagt hundrevis av plakater, men de vil ikke fortelle hvorfor de har pågrepet dem eller hvor de blir holdt, sier en aktivist til nyhetsbyrået AFP.

Pågripelsene har ført til stor aktivitet i sosiale medier. I en uttalelse på Twitter skriver politiet at det foregår en større politiaksjon i London sentrum.

– Vi har foretatt en rekke pågripelser i området ved Carlton House Terrace. Personene er varetektsfengslet, mistenkt for å ha forstyrret offentlig ro, skriver de.

Både Carlton House Terrace og St. Martin’s Lane ligger i nærheten av Trafalgar Square.

– Ytterligere tre personer ble pågrepet i området ved Wellington Arch. De er mistenkt for å ha gjenstander som kunne forårsaket kriminell skade.

Wellington Arch ligger i Hyde Park, ikke langt fra Buckingham Palace.

Politiet skriver at de kommer med oppdateringer utover dagen.

Det har vært varslet demonstrasjoner mot det britiske kongedømmet i forbindelse med lørdagens kroning. Motstanderne av kongedømmet bruker slagordet «Not My King» både på plakater og T-skjorter.

– Seks medlemmer av Republic er pågrepet, deriblant lederen, i det demonstrasjonen skulle starte ved Trafalgar Square, sier den republikanske aktivisten Luke Whiting til det britiske nyhetsbyrået PA.

– Årsaken er uklar. Muligens det var fordi en av dem bar på en megafon, føyer han til.

Han stiller spørsmål ved om pågripelsene er godt nok begrunnet og antyder at politiet misbruker sin makt.

– Tidligere i dag pågrep vi fire personer i området ved St. Martin’s Lane. De er mistenkt for sammensvergelse for å forårsake offentlig sjenanse. Vi beslagla låseanordninger, fortsetter politiet.

Tidligere i uken varslet politiet i London at de kommer til å ha svært liten toleranse for demonstrasjoner under kroningen, og at demonstranter måtte regne med raske inngrep.

Flere nyheter: