Menu
Byrådsleder Raymond Johansen presenterte onsdag en rekke endringer i byrådet. Helsebyråd Robert Steen (Ap) går av og erstattes av Marte Scharning Lund (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Flere endringer i Oslo-byrådet – helsebyråd Robert Steen går av

Byrådsleder Raymond Johansen avviser at Robert Steen går av som følge av bråk rundt Ullern helsehus. Avgangen utløste flere endringer et halvår før valget.

Av NTB | 09.02.2023 12:25:29

Politikk: Helsebyråd Robert Steen (Ap) har den siste tiden måttet tåle mye kritikk for forhold i eldreomsorgen. Flere partier har vurdert å stille mistillitsforslag mot ham. Det var varslet nok en høring etter at opposisjonen ikke var fornøyd med svarene de fikk i høringen som ble holdt i januar om helsehusene.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var imidlertid full av lovord om sin nære partifelle da han kunngjorde flere endringer i byrådet torsdag. Han erkjente at det var en emosjonell dag.

– Robert har vært en fantastisk byråd for Oslo, noe han viste med tydelighet gjennom to år da Oslo var episenter for pandemien i Norge, sa Johansen.

Steen erstattes av Marthe Scharning Lund (Ap), som tidligere har sittet som byråd for næring og eierskap.

– Det er med tungt hjerte jeg må akseptere det og jeg må planlegge for det videre, sier han.

Han avviser at avgangen kan knyttes til kritikken som er reist i eldreomsorgen, spesielt i forbindelse med Ullern helsehus.

– Det er ingen sammenheng, sa han.

Johansen ville ikke svare på om det er Steen selv som har bedt om å gå av. Han viser til at han har løpende samtaler med alle sine byråder som han «heldigvis ikke trenger å dele» med mediene eller noen andre.

– Hva jeg snakker med mine byråder om, forblir mellom meg og mine byråder, sier han til VG.

Både Høyre, Venstre, KrF og Folkets parti har stilt seg bak kravet om at det må holdes en ny høring i saken. De fire partiene mente at de ikke har fått innsyn i dokumenter de har krav på.

Johansen knyttet utfordringene i eldreomsorgen til et større bilde med flere eldre og færre ansatte til å ta vare på dem.

– At mediene retter søkelys mot det, er bra. Men det er ikke sånn at helsetjenesten i Oslo er dårlig selv om det er kritikkverdige forhold som vi skal gjøre alt for å rydde opp i, sa han.

– Vi har i fellesskap kommet fram til at dette er et godt tidspunkt å gjennomføre denne typen endring, sa Johansen.

Evensen erstattes av Rina Mariann Hansen (Ap), som forlater posten som byrådet for arbeid, integrering og sosiale tjenester. Usman Mushtaq (Ap) tar over Hansens post.

– Usman er alt Oslo trenger. Stovner-gutten som ble lege, studerte økonomi, kjenner Oslos styrker og utfordringer fra innsiden. Og han kan se byen utenifra, sier Johansen.

Onsdagens rokeringer samtidig som valgkampen inn mot det kommende kommunevalget i høst nærmer seg med stormskritt.

– Vi går inn i en intensiv periode med valg i september med dette laget er vi klare både for valgkamp men for hver eneste dag å gjøre oslo til en enda bedre by, sa Johansen.

Steen kunngjorde på nyåret at han ikke vil stille på Arbeiderpartiets liste ved høstens valg. Han har signalisert at han var på vei ut av oslopolitikken, påpekte Johansen.

Det har stormet rundt helsebyråden i lengre tid etter sakene som har kommet fram om Ullern helsehus. De kritikkverdige forholdene som ble avdekket har nådd nasjonal oppmerksomhet. Det kom beretninger om manglende omsorg, lite bemanning og ansatte som ikke kommer når de eldre ringer.

Også byråd Victoria Marie Evensen (Ap) for næring og eierskap går ut av byrådet. For noen måneder siden sa hun at hun ikke ønsket å være med videre i politikken etter valget til høsten.

Flere nyheter: