Menu
Flere palestinere er drept og mange såret i et omfattende israelsk angrep mot flyktningleiren Jenin nord på den okkuperte Vestbredden. Foto: AP / NTB

Flere drept i omfattende israelsk angrep mot Jenin

Fem palestinere er drept og minst 27 er såret i et omfattende israelsk angrep mot Jenin på den okkuperte Vestbredden, ifølge palestinske myndigheter.

Av NTB | 03.07.2023 10:02:55

Politikk: Israel omtaler angrepet som en «omfattende kontraterrorisme-operasjon» og opplyser at nærmere 2000 soldater deltar i angrepet på den palestinske flyktningleiren nord på Vestbredden.

Israel har benyttet både fly og droner, og en talsmann for de israelske styrkene sier at målet er å beslaglegge og ødelegge våpen.

– Vi slår til mot spesifikke mål, sier oberstløytnant Richard Hecht.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa har de israelske styrkene sperret gater og veier i flyktningleiren, og israelske soldater har inntatt hus og plassert skarpskyttere på hustak.

De israelske styrkene skal også ha kuttet elektrisiteten til området, og bilder viser pansrede bulldosere som ruller gjennom de trange gatene i leiren.

Til avisa Haaretz opplyser talspersoner at operasjonen i Jenin kan komme til å pågå i flere dager.

En talsmann for Palestinas president Mahmoud Abbas kaller det israelske angrepet mot flyktningleiren «en ny krigsforbrytelse mot vårt forsvarsløse folk».

– Det må bli slutt på verdenssamfunnets skammelige taushet. Noe må gjøres for å få en slutt på Israels aggresjon, sier Nabil Abu Rudeineh.

– Angrepene på sivile palestinere må stoppe. Norge må være langt tydeligere overfor den ekstreme israelske regjeringen, sier hun til NTB.

– Jeg forventer at Huitfeldt kaller den israelske ambassadøren inn på teppet, sier Fiskaa.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk anklaget Israel for utenomrettslige henrettelser etter angrepet.

– De israelske sikkerhetsstyrkene begår stadig flere ulovlige drap på palestinere, inkludert det som framstår som utenomrettslige henrettelser, sa han.

Det siste året har israelske styrker i økende grad møtt væpnet palestinsk motstand når de har rykket inn i Jenin-leiren.

Noen dager før droneangrepet i juni, satt Israel for første gang på 20 år inn kamphelikoptre som følge av dette.

Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i seksdagerskrigen i 1967. FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner krevd tilbaketrekning, noe Israel nekter å etterkomme.

Israel har etablert rundt 270 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden og varslet nylig økt byggeaktivitet der. FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene er ulovlige og krever full byggestans.

Videoer i sosiale medier viser at de israelske angrepene er rettet mot et tett befolket område, og enkelte videoer viser sårede som blir båret bort. Tilstanden til flere av de sårede blir betegnet som kritisk.

Den israelske hæren tvitrer at de ikke vil forholde seg passive mens «terrorister fortsetter å skade sivile mens de bruker Jenin-leiren som gjemmested».

SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa reagerer sterkt på meldingene fra Jenin og ber utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) komme på banen.

I juni ble tre militante palestinere drept i et droneangrep mot en bil i Jenin, det første israelske droneangrepet der siden 2006.

Minst 134 palestinere er drept av israelske soldater og bosettere på den okkuperte Vestbredden hittil i år. 22 israelere, en ukrainer og en italiener er på samme tid drept i palestinske angrep.

(©NTB)

Flere nyheter: