Menu
Finlands utenriksminister Pekka Haavisto har uttalt at det kan bli nødvendig for Finland å gå inn i Nato uten Sverige. Foto: Antti Hamalainen / Lehtikuva via AP / NTB

Finsk meningsmåling: Flertallet vil ikke vente på svensk Nato-godkjenning

53 prosent av de spurte mener Finland bør bli medlem av Nato uten å vente på at Sverige blir godkjent, viser en ny meningsmåling fra avisa Ilta-Sanomat.

Av NTB | 02.02.2023 10:17:37

Politikk: Kun 28 prosent av de spurte mener Finland bare bør slutte seg til Nato sammen med Sverige, skriver Ilta-Sanomat.

– Sveriges sak er ikke vår, sier meningsmålingsansvarlige Juho Rahkonen ved meningsmålingsinstituttet Taloustutkimus, som spurte 1.021 personer på vegne av Ilta-Sanomat.

19 prosent har ingen mening i saken.

– Tilhengere av Venstreforbundet vil vente på Sverige, men er samtidig de sterkeste Nato-motstanderne. Det er litt mystisk hvordan tilhengere av dette partiet i så stor grad vil vente på svenskene, sier Rahkonen.

Kjønnsforskjellene i meningsmålingen er svært små.

Tyrkia har nå åpnet for at de kan godkjenne Finlands Nato-søknad, men ikke Sveriges. Finlands utenriksminister Pekka Haavisto har også uttalt at dette kan bli nødvendig.

– Svarene reflekterer begivenhetene. Jeg er faktisk overrasket over at andelen som vil inn i Nato uten svenskene, ikke er høyere. Klokka tikker, mange tror nok at Nato-vinduet snart kan være i ferd med å stenge, mener Rahkonen.

Det er flest velgere fra høyrepopulistiske Sannfinnene og i den middelaldrende befolkningen som mener Finland bør gå inn i Nato uten Sverige, mens det blant Venstreforbundet og i den eldre befolkningen er flest som vil vente.

Sverige og Finland hadde opprinnelig planer om å gå inn i Nato sammen, men kranglingen mellom Sverige og Tyrkia ser ut til å ha satt en stopper for førstnevntes planer. Særlig høyreekstremisten Rasmus Paludans brenning av koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm, og truslene om å gjenta stuntet, har vakt sinne i Tyrkia.

(©NTB)

Flere nyheter: