Menu
Fredag gikk startskuddet for starten av Petteri Orpos regjeringssonderinger. Han tar sikte på å holde koalisjonssamtaler 24. og 25. april. Foto: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AP / NTB

Finlands konservative leder starter koalisjonssamtaler

Det finske Samlingspartiets leder Petteri Orpo starter i slutten av april samtaler for å danne ny koalisjonsregjering som skal overta makten etter Sanna Marin.

Av NTB | 14.04.2023 15:54:25

Politikk: Samtalene skal finne sted 24. og 25. april, melder finske medier.

Samlingspartiet, som er Høyres søsterparti, ble i valget 2. april det største partiet i Riksdagen med 48 av 200 representanter.

Høyrepopulistiske Sannfinnene kom på andreplass med 46 representanter. Sosialdemokratene (SDP) fikk 43 representanter. Statsminister Sanna Marin og SDP mistet dermed regjeringsmakten.

Som valgvinner er det Orpo som først skal prøve å danne ny regjering. Men det ventes å bli en vanskelig prosess. Han trenger støtte fra minst ett mindre parti, i tillegg fra Sannfinnene eller sosialdemokratene. Imidlertid står Samlingspartiet og SDP langt fra hverandre i spørsmål om budsjett og økonomi.

Fredag innledet Orpo offisielt regjeringssonderingene ved å dele ut et skjema med 24 spørsmål der de andre partiene innen tirsdag må svare på sitt syn på temaer som økonomiske politikk, helsevesen og innvandring.

(©NTB)

Flere nyheter: