Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) og Finlands president Sauli Niinistö gir hverandre et håndtrykk i forbindelse med at de møttes i presidentpalasset i Ankara fredag forrige uke. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB

Finland nærmer seg Nato-medlemskap

Utenrikskomiteen i Tyrkias nasjonalforsamling stemte torsdag ja til at Finland blir Nato-medlem, melder tyrkisk fjernsyn.

Av NTB | 23.03.2023 16:14:04

Politikk: Nå gjenstår kun hele nasjonalforsamlingens godkjenning.

President Tayyip Recep Erdogan sa i forrige uke at nasjonalforsamlingen kommer til å ratifisere den finske Nato-søknaden, men landet er fortsatt ikke villig til å si ja til den svenske søknaden.

Sverige og Finland ønsket i utgangspunktet å gå sammen inn i Nato, men etter hvert har det blitt klart at Finland ikke vil vente til Tyrkia gir grønt lys til Sverige.

Den tyrkiske regjeringen mener fortsatt at Sverige ikke har oppfylt alle betingelsene som Tyrkia krever og som blant annet innebærer utlevering av flere politiske dissidenter som Tyrkia anklager for å være terrorister.

Heller ikke den ungarske nasjonalforsamlingen har så langt ratifisert svensk og finsk Nato-medlemskap. Budskapet er at den finske søknaden kommer til å bli godkjent neste uke, mens det tar lenger tid med den svenske.

Det er uklart hvorfor nasjonalforsamlingen i Budapest ikke vil behandle begge søknadene samtidig, og Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa torsdag at han vil be om en forklaring fra Ungarns statsminister Viktor Orban.

Nye Nato-medlemmer må godkjennes av nasjonalforsamlingene i alle de 30 Nato-landene.

(©NTB)

Flere nyheter: