Menu
Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

Finland blir medlem av Nato tirsdag

Finland vil offisielt bli medlem av forsvarsalliansen Nato tirsdag, ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg.

Av NTB | 03.04.2023 13:34:01

Politikk: – Dette er en historisk uke, sa Stoltenberg da han presenterte nyheten på en pressekonferanse i Brussel mandag.

Nyheten bekreftes også av Finlands presidentkontor.

– I morgen vil vi ønske Finland velkommen som det 31. Nato-medlemmet. Det vil gjøre Finland tryggere og vår allianse sterkere. Vi vil heise det finske flagget for første gang her på Nato-hovedkvarteret, sier Stoltenberg.

Han legger til at dette også vil styrke sikkerheten til Sverige, selv om landet ennå ikke er formelt medlem av Nato.

Mandag forrige uke fikk finnene ja fra Ungarns nasjonalforsamling, og torsdag fulgte Tyrkia etter. Dermed har samtlige 30 medlemsland i Nato godkjent Finlands søknad.

Finnene og Sverige snudde i Nato-spørsmålet etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor. De to landenes søknader ble akseptert under Nato-toppmøtet i Madrid i juni og har siden i tur og orden blitt ratifisert av medlemslandenes nasjonalforsamlinger.

I Ungarn og Tyrkia har prosessen imidlertid blitt trenert, og Tyrkia har stilt en rekke krav til de nordiske landene. Blant annet krever tyrkerne at Sverige må utlevere en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen.

I midten av mars sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han var rede til å slippe inn Finland, men ikke Sverige.

Flere nyheter: