Menu
Maren Mjelde med OneLove-armbindet foran en landskamp mot Sverige i april. Foto: Lise Åserud / NTB

Fifa tillater flerfargede kapteinsbind i fotball-VM

Det internasjonale fotballforbundet har kommet med en ny variant av det flerfargede kapteinsbindet som kan brukes under kvinnenes VM i Australia og New Zealand.

Av NTB | 30.06.2023 09:59:25

Sport: I sommerens mesterskap kommer Fifa til å tilby ulike typer kapteinsbind, blant dem et med et flerfarget hjerte, til VM-lagene. Bindet er ikke det samme som OneLove-kapteinsbindet eller bindet laget av regnbuefargene, som hovedsakelig representerer LHBTQ-rettigheter. Ingen av disse bindene vil være tillat å bruke under VM.

Det flerfargede kapteinsbindet som kan brukes i VM favner i tillegg områder som rase og andre former for inkludering. Det blir opp til lagene selv å velge hvilket armbind de ønsker å bruke av de ni alternativene.

Dette har NTB fått vite fra informert hold.

Reglene for utstyr og påkledning har ikke endret seg. Spillere må fortsatt bruke Fifa-godkjent tøy under innmarsj til kamp, under nasjonalsangene og mens kampene pågår. Forskjellen fra tidligere VM er at forbundet selv har tatt initiativ til å lage kapteinsbind i ulike farger.

Utenfor kamper vil lag og spillere i all hovedsak kunne uttrykke seg og kle seg som de vil, etter det NTB forstår.

En rekke høytstående politikere og idrettsprofiler fra ulike land valgte imidlertid å bruke OneLove-bindet mens de var til stede på stadion i Qatar. OneLove-kampanjen handler om å bruke fotballens kraft til å fremme inkludering og stå imot diskriminering.

Under mesterskapet i Qatar vekket også det tyske landslaget oppsikt ved å protestere mot forbudet. De valgte å holde seg for munnen da lagbildet skulle tas, for å poengtere at de var ilagt munnkurv av Fifa, samt at de hadde treningsdresser og sko med regnbuedetaljer.

Hovedmålet for Fifa er å vise at fotballen forener hele verden. Dette er de ulike kapteinsbindene som vil være tilgjengelige for lagene i VM:

* Sammen for inkludering (hvitt med hjerte i rødt, svart, grønt, rosa, gult og blått)

* Sammen for urbefolkning (rødt/hvitt med design fra lokale kunstnere)

* Sammen for kjønnslikestilling (lilla/hvitt)

* Sammen for utdanning for alle (oransje/hvitt)

* Sammen for å stoppe vold mot kvinner (blått/hvitt)

* Sammen for fred (turkis/hvitt)

* Sammen for null sult (gull/hvitt)

* Fotball er glede, fred, håp, kjærlighet, lidenskap (lilla/gult)

* Nøytralt armbind med teksten «fotball forener verden»

I VM-åpningskampen mot New Zealand 20. juli vil Norges kaptein få muligheten til å bruke et lignende kapteinsbind. Fargene i hjertet på Fifas inkluderingsarmbind er de samme som på OneLove-bindet.

Norge møter også Sveits og Filippinene i VM-gruppespillet.

Mesterskapet i Australia og New Zealand spilles fram til 20. august.

Under herrenes VM i fjor ble det heftige diskusjoner rundt bruk av det såkalte OneLove-kapteinsbindet. Flere europeiske nasjoner hadde varslet at de kom til å bruke det flerfargede bindet, men avsto fra det da de ble truet med gult kort av Fifa.

Til kvinnenes mesterskap har Fifa tatt grep i forkant, og forbundet kommer til å tilby ulike typer armbind til kapteinene. Det dreier seg blant annet om et flerfarget armbind som promoterer inkludering og andre armbind i ulike farger og med forskjellige budskap.

Norge er blant nasjonene som er med i OneLove-kampanjen, og derfor har Maren Mjelde spilt med det flerfargede kapteinsbindet i flere landskamper den siste tiden.

(©NTB)

Flere nyheter: