Menu
Johannes Høsflot Klæbo vant fredagens sprint foran svenske Calle Halfvarsson og amerikanske Ben Ogden i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB

Femte strake for Klæbo i Tour de Ski – tangerte Ustjugov

Johannes Høsflot Klæbo (26) fortsatte å gjøre som han vil under fredagens klassisksprint i den femte etappen av Tour de Ski. En svenske bød på en thrillerspurt.

Av NTB | 06.01.2023 14:15:22

Sport: Med seieren økte Klæbo sammenlagtledelsen enda mer. I finalen var Calle Halfvarsson på 10.-plass som lå nærmest ham før det ble delt ut viktige bonussekunder.

Klæbo gikk ut i front og ble værende der. I den siste bakken ned mot oppløpet fikk nordmannen luke og vant så vidt foran en pigg Halfvarsson. Simone Mocellini tok tredjeplassen.

Sammen med sprintlandslagstrener Arild Monsen la han slagplanen som ga grunnlaget for seier.

Klæbo var ikke overrasket over at han ble presset av svensken.

– Jeg hørte stavtakene bak meg, og skjønte at jeg måtte komme meg til mål så fort som mulig og strekke fram foten for å være sikker. Jeg skulle ikke snu meg denne gangen, sa Klæbo til den skrivende delen av norsk presse.

– Var du overrasket over at han var så nærme?

– Nei, jeg synes han spurtet bra i kvartfinalen, og i semifinalen lå han greit på bakskiene. Det var litt som ventet at han skulle være bra på oppløpet. Jeg hadde en plan om å få noen meter inn og kjøre bra i de svingene som var. Det holdt akkurat. Det er bare å stå i det i de siste to dagene.

– Det er langt fra avgjort ennå. 58 sekunder er ikke mye. Får du det opp den siste bakken, så ryker sekundene fort. Jeg må være på ballen i morgen. Vi har sett det historisk her at det er et av de tøffeste skirennene vi går i året, og i morgen må jeg satse på at jeg har en god dag, sa Klæbo.

Halfvarsson har vist stigende form gjennom touren. Det er ikke bare Klæbo som er i form, men rekker det helt fram?

– Det kommer selvsagt til å bli vanskelig. Han vinner hver eneste etappe og er fortsatt i veldig bra slag. Skal jeg vinne må jeg ta inn litt på ham i morgen, slik at det blir maksimalt 20-30 mellom oss foran den siste etappen. Og så skal han gå dårlig i bakken, mens jeg må gå bra i bakken. Da er det mulig, men det blir litt mye om og men, sa Halfvarsson på spørsmål fra NTB.

Seieren var den femte strake for Klæbo. Kun Sergej Ustjugov har klart det i Tour de Ski-sammenheng før (2016/17-sesongen). Samtlige åtte sprinter 26-åringen har gått i Tour de Ski, har endt i triumf.

Den suverene nordmannen har vunnet 16 av 25 touretapper han har stilt til start på. Det er sterke tall Klæbo viser fram.

Emil Iversen er i framgang, men fikk trøbbel i semifinalen og havnet langt bak før oppløpet og røk ut.

Pål Golberg røk ut i kvartfinalen etter å ha ligget bra an. Han tapte på målfoto i duell mot Michal Novak.

– Veldig overraskende. Det hadde jeg ikke sett for meg før dagen i dag, sa Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.

Den sterke sprinteren Federico Pellegrino måtte si takk for seg i kvartfinalen. For Håvard Moseby og Simen Hegstad Krüger sa det også stopp i kvartfinalen.

Han var suveren i prologen med 2,94 sekunder ned Halfvarsson. Amerikaneren Ben Ogden, som har vist god form i touren, var tredje raskest.

Didrik Tønseth, Hans Christer Holund og Sjur Røthe klarte ikke å kvalifisere seg til utslagsrundene.

Lørdag er det 15 kilometer klassisk i Val di Fiemme før touren avsluttes opp monsterbakken dagen etter.

Klæbo leder med 58 sekunder på toer Halfvarsson i sammendraget med to etapper igjen.

26-åringen fra Trøndelag har allerede slått flere rekorder i årets Tour de Ski. Tidligere i uken tok han sin 15. etappeseier i Tour de Ski-karrieren. Lørdag kom nummer 16. Det er flest av alle uansett kjønn. Petter Northug stoppet på 13 seirer, mens Therese Johaug og Justyna Kowalczyk fikk 14.

Klæbo fikk en billig vei til semifinalen hvor han lå langt bak i feltet før han tok seg fram og kontrollerte inn seieren. Finaleplassen ble sikret i samme stil.

Klæbo var tolv sekunder foran italienske Federico Pellegrino og 14 sekunder foran Pål Golberg før fredagens konkurranse. Golberg kvalifiserte seg med 9.-plass, 5,40 sekunder bak Klæbo. Det er sekunder Klæbo fikk med seg i sammendraget.

(©NTB)