Menu
Stoffet, som hadde en styrke på 90 prosent, var festet til skipet Nordloire som kom fra Brasil. Kokainbeslaget er det største som er gjort på Vestlandet. Foto: Kystvakten / NTB

Fem dømt etter kokainbeslaget på Husnes – to av dem anker dommen

Fire menn og en kvinne er dømt i saken der det ble funnet 150 kilo kokain på Husnes i Kvinnherad i april i fjor. To av dem anker dommen.

Av NTB | 26.06.2024 14:43:03

Kriminalitet og rettsvesen: Alle de fem tiltalte fra Albania ble funnet skyldig i saken, men straffen ble lavere enn aktors påstand for dem alle, skriver Bergens Tidende.

Påtalemyndigheten mente de tiltalte var del av en organiserte gruppe, og de var derfor tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Stoffet var festet på et skip og skal ha blitt hentet opp av en av de tiltalte 13. april i fjor. En 46 år gammel mann, dykkeren som hentet opp narkotikaen, fikk den strengeste straffen på 15 års fengsel, ifølge dommen som falt i Hordaland tingrett onsdag.

Han anker dommen, opplyser hans forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, til NRK.

Han anker kommer til å anke, opplyser hans forsvarer, advokat Øystein Ola Storrvik til NRK.

– Fordi det ikke ble lagt til grunn at han subjektivt trodde han hadde tatt imot hasj og ikke kokain. Ellers er vi godt fornøyd med at nivået er justert fra 16,5 år i påstand til 13,5 år i dommen, sier han.

En annen mann ble også dømt til 13 år og 6 måneders fengsel. Han mottok dykkerutstyr og fraktet det til stedet. Han var også med på å ta imot stoffet, ifølge dommen.

En tredje mann er dømt til fengsel i ti år og fire måneder for å ha mottatt og fraktet dykkerutstyr, samt å ha tatt imot stoff i vannkanten. Han er den eneste i saken som har innrømmet straffskyld.

En kvinne fikk fire år og ni måneders fengsel for å ha bidratt med planlegging og innkjøp av utstyret, samt transport av dykkeren.

– Deres forklaringer ble endret underveis i etterforskningen. Alle er tatt i direkte løgner. De kom med forklaringer som ikke kan stemme. Så kan man lure på hvorfor, sa hun.

Kokainbeslaget ble gjort på skipet Nordloire som kom til Husnes fra Brasil i april i fjor. Narkotikaen var festet på utsiden av skroget på lasteskipet. Saken er første gang denne metoden, kalt «parasittsmugling», er avslørt i Norge, har TV 2 tidligere meldt. Beslaget er det største av sitt slag på Vestlandet.

En 26 år gammel mann er dømt til 13 år og 6 måneders fengsel. Han bidro med planlegging og tok imot stoffet da det ble hentet opp, ifølge dommen.

Statsadvokat Benedicte Hordnes mente det var snakk om organisert kriminalitet. I sluttinnlegget beskrev hun at alle var klar over hva de var med på.

Flere nyheter: