Menu
Den kjente ukrainske forfatteren Serhij Zjadan (49) har nå sluttet seg til landets militære styrker. Foto: Valentin Kuzan / Pax / Handout / NTB

Feiret ukrainsk forfatter slutter seg til militæret

Den kjente ukrainske forfatteren Serhij Zjadan (49) har nå sluttet seg til landets militære styrker.

Av NTB | 06.06.2024 14:13:11

Krig og konflikter: Torsdag delte Zjadan, som er en av Ukrainas mest feirede forfattere og poeter, bilde av seg selv i kamuflasjeuniform knelende bak en automatrifle og en kniv på Instagram.

– Jeg ble med i Nasjonalgardens 13. brigade, Chartia. Jeg tjener det ukrainske folk, skrev han i bildeteksten.

Det ukrainske forsvaret prøver å styrke antallet soldater etter mer enn to års konflikt. Myndighetene har blant annet innført nye mobiliseringslover.

Serhij Zjadan har ifølge AFP tette bånd til brigaden han har sluttet seg til, og som opererer i det østlige grenselandet. Han har delt en rekke innlegg om innsamling til biler og til hjelpearbeidere. Selv er han blitt boende i Kharkiv til tross for de stadige rakettangrepene på byen og faren for russisk invasjon de første krigsmånedene.

– Folk må selv ta en tydelig stilling: Enten støtter du angriperen, eller så støtter du Ukraina, sa han til AFP i 2022 – samme år som han og flere andre ukrainske forfattere trakk seg fra å delta på Litteraturfestivalen på Lillehammer fordi også russiske forfattere var invitert.

Tre av Zjadans bøker er utgitt på norsk: «Anarchy in the UKR» (2005) kom i 2017, «Mesopotamia» (2014) i 2019 og «Internatet» (2017) i fjor, alle på Pax.

(©NTB)